Zugírászat miatt elítélték a devizahiteleseknek csodát ígérő egykori rendőrt

 

Zugírászat miatt első fokon felfüggesztett börtönre és pénzbüntetésre ítélte a bíróság azt a volt budapesti rendőrt, aki a vád szerint 2012 és 2016 között magát ügyvédnek kiadva jogi megoldást kínált fizetésképtelenné vált devizahiteleseknek, vagy éppen feljelentett autósoknak.

A devizahitelesek jótevőjeként ismertté vált Gulya Tibor, a Két Patrónus Kft. ügyvezetője termékbemutató stílusú előadásokon és az interneten is folyamatosan győzködte hallgatóságát a bankok elleni devizahiteles perek indítására. A vád szerint több mint 50 esetben adott jogi tanácsokat, illetve készített beadványokat különböző végrehajtási-, közigazgatási- és büntetőügyekben.

A Budapesti rendőr-főkapitányságon korábban közlekedési rendőrként szolgáló férfi ellen zugírászat és hamis tanúzásra felbujtás miatt indult büntetőeljárás. A Budapesti XX-XXI-XXIII. kerületi bíróság a múlt héten a férfit a váddal egyezően bűnösnek mondta ki hamis tanúzás és zugírászat bűntettében és ezért két év börtönbüntetésre ítélte, aminek a végrehajtását négy év próbaidőre felfüggesztette, mondta el a hirado.hu érdeklődésére Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Emellett a bíróság vele szemben egymillió forint pénzbüntetést szabott ki és 27 millió forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el – tette hozzá az ügyész.

Az ügy másodrendű vádlottját, aki korábban szintén rendőr volt és a vád szerint az ügyfeleket toborozta, a bíróság zugírászat miatt egy év próbára bocsátotta. Az ítélet ellen Gulya Tibor fellebbezett, így az ügy a Fővárosi Törvényszéken folytatódik.

Gulya Tibor szerint ügyében már a vád se volt törvényes, az ítélet pedig végképp nem az. Mint mondta, csak azért indult ellene büntetőeljárás, mert túlságosan hatékonyan képviselte az ügyfeleit a bankok és a hatóságok előtt.