Világszerte milliók követték a vizes vb megnyitóját

 

A világversenyhez méltó látványos showműsor alatt szerte a világban nézők milliói gyönyörködhettek hazánk kultúrájában és Budapest szépségében - olvasható a Mediainfo.hu-n.

Óriási sikert aratott minden idők legnagyobb hazai sporteseménye, a 17. FINA Világbajnokság nyitóünnepsége. A Budapest szívében, a Dunán lebegő 4 darab 1600 tonnás, 80×10 méteres uszályból kialakított színpadra álmodott grandiózus előadás a magyar történelem legjelentősebb eseményeit, kulturális örökségünket jelenítette meg.

A közel 220 önkéntes és fiatal magyar sportoló, valamint közel 700 művész közreműködésével létrehozott összművészeti produkciót vastapssal jutalmazta a közönség. A látványos showműsort a helyszínen a pesti alsó rakpartról, a Budai Várból és az Erzsébet hídról több tízezer néző követte.

Budapest, 2017. július 14.Tűzijáték a 17. vizes világbajnokság megnyitóján a Lánchíd pesti hídfőjénél 2017. július 14-én. Jobbra az Országház.MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Budapest, 2017. július 14.Tűzijáték a 17. vizes világbajnokság megnyitóján a Lánchíd pesti hídfőjénél 2017. július 14-én. Jobbra az Országház.MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az impozáns produkció díszletei mögött felsejlő Budapest, és egyik legszebb épülete, a Budai Vár szépségében pedig az MTVA közvetítéséről tudósító több mint 55 nemzetközi csatornának – köszönhetően milliók gyönyörködhettek világszerte. A nyitóelődást online élőben közvetítette CNN, a csatorna összeállítást:/ tudósítást is közölt, ahogy például az Euronews is.

A Hirado.hu értesülései szerint a fent említetteken kívül a kínai CCTV és a dél-koreai állami média is hosszasan beszámolt a megnyitóról.

Az előadás főrendezője, Káel Csaba film- és operarendező, Közép-Európa egyik legfontosabb művészeti központja, a budapesti Müpa vezetője a nyitóelőadás színpadra állításával arra vállalkozott, hogy állandó munkatársai, az este látványterveiért és showtechnikai megoldásaiért felelős francia cég, az ECA2 és több száz szereplő közreműködésével a víznek az élethez, a kultúránkhoz, a sportéletünkhöz és a jövőnkhöz való viszonyát négy tematikus blokkra épülő előadásban járja körül.

Ebben olyan hazai világsztárok voltak segítségére, mint például Eötvös Péter, akinek kórusművére a FINA Világbajnokság alkalmából írt új szöveget a fiatal költőgeneráció egyik legnépszerűbb tagja, Varró Dániel. Az előadás során a nézők megismerkedhettek Aquincummal, a honfoglalás korával, a reneszánsz Budával, amelyet a mind szélesebb nemzetközi hírnévre szert tevő magyar népdalénekes, Herczku Ágnes meseszép reneszánsz dallal segített megidézni. Ezt követően Kodály Zoltán dalművén, a Háry Jánoson keresztül a huszárok világába tekinthettek be a nézők.

Az előadás koreográfusa Román Sándor, az ExperiDance Társulat vezetője a legkiválóbb hazai táncegyütteseket és szólistákat kérte fel az együttműködésre, a produkció zenei világáért Gőz László felelt.

Az Index újságírója ezt is lehúzta

Simicska Lajos újdonsült játékszerének, az Index.hu balliberális portál egyik alkalmazottjának írása szerint ugyanakkor a “kutyát sem érdekelte a megnyitó”. Varga Attila, aki sixx néven (is) publikál, egy külön bejegyzést szentelt annak, hogy lejárassa vizes vébé megnyitóját, amire egyébként bárhol az egész világon, még pártállástól függetlenül is büszkék lennének az emberek.