Videón a lezuhant sárkányrepülő

 

Darabjaira hullott és teljesen szétroncsolódott a tegnap este Fejér-megyében landolásra készülő, majd a földbe csapódó sárkányrepülő, mely két ember életét követelte – tekintse meg a helyszínen készült videót!

A géppel egy, a repülést még csak tanuló 17 éves lány, valamint középkorú oktatója utazott – mindketten a helyszínen vesztették életüket, őket a fehérvári tűzoltók emelték ki a roncsok közül.

Sziládi Dezső, a börgöndi repteret üzemeltető egyesület elnöke szerint kizárt dolog, hogy emberi mulasztás történt volna:

A Székesfehérvári Rendőrkapitányság légiközlekedés veszélyeztetése miatt indított büntetőeljárást, melynek keretei között a baleset körülményeit jelenleg is vizsgálják.

A sárkányrepülő egy magyar fejlesztésű gép volt és Egerben gyártották – az azt készítő cég a nyomozás ideje alatt nem hajlandó nyilatkozni.

Műszaki hiba okozhatta a vasárnapi sárkányrepülő-balesetet

A börgöndi repülőteret üzemeltető egyesület elnöke szerint műszaki hiba okozhatta a vasárnap este történt halálos sárkányrepülő-balesetet – hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfő esti Híradójában.

Székesfehérvár mellett, a börgöndi repülőtér közelében vasárnap este zuhant le egy motoros sárkányrepülő. A balesetben két ember meghalt. Az M1 tudósítása szerint egy 17 éves fiatal lány és oktatója, egy középkorú férfi vesztette életét. Sziládi Dezső, az Albatrosz Repülő Egyesület elnöke az M1-nek azt mondta: kizártnak tartja, hogy emberi mulasztás történt. Elmondta, hogy a sárkányrepülő főtartója – egy alumíniumcső, ami acélsodronnyal is biztosítva van – elszakadt, ráadásul egy olyan helyen, ahol egyébként semmilyen igénybevételnek nincs kitéve. Most ezt a főtartót vizsgálják részletesen, s ennek eredménye alapján derülhet ki, mi okozta a balesetet – fejtette ki az egyesület elnöke, hozzátéve: most úgy tűnik, 99 százalék, hogy műszaki hiba történt.

A Híradóban azt mondták: a sárkányrepülő szárnyát a roncstól nagyjából 300 méterre találták meg a tűzoltók, így nem kizárt, hogy az még a becsapódás előtt leszakadt. A balesetet szenvedett sárkányrepülő magyar fejlesztésű volt, Egerben gyártották – számolt be az M1, hozzátéve: amíg a nyomozás tart, addig a cég részéről senki nem akart nyilatkozni.

Kiss Z. Edward, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az M1-nek azt mondta: a székesfehérvári rendőrkapitányság légi közlekedés veszélyeztetése bűntett miatt indított büntetőeljárást. A baleset körülményeit még vizsgálják.