V4 Híradó: Nemzetközi fogathajtó verseny egy lengyel városban

 

Néhány órára visszatért a múlt egy lengyelországi városkába. Tegnap nemzetközi fogathajtó versenyt rendeztek a festői szépségű településen, és a részvétel egyik feltétele az volt, hogy a hajtóknak korabeli ruhákba kellett öltözniük.

Patkók csattogása verte fel a Swiebodzice macskaköves utcáit. Vasárnap az ötödik nemzetközi fogathajtó verseny résztvevői mérték össze tudásukat a délnyugat-lengyelországi városkában. Kisebb riadalmat okozott, amikor az akadályversenyen az egyik hintó felborult. De szerencsére senki sem sérült meg.

A megmérettetés ezt követően a Walbrzych-i Ksiaz kastély lóverseny-pályáján folytatódott. Összesen 15 csapat indult az első díjért , lengyelek és külföldiek egyaránt. A népes közönség megcsodálhatta a szebbnél szebb hintókat illetve a korabeli ruhákba öltözött hajtókat.

“Négy, nagyon jól felkészített paripával indulok, amelyek együtt mozognak, hallgatnak rám, és válaszolnak a finom jelzéseimre. Olyan érzés ez, mintha egy Bentleyt vezetne az ember.-árulta al a műhelytitkokat az egyik versenyző” – nyilatkozta az egyik versenyző.

Ezen a versenyen nem a sebesség, jóval inkább az ügyesség és a korhűség számított.

Kettes és négyes fogatok vívtak meg az elsőbbségért. A zsűri elnöke kiemelte: a verseny egyik legfontosabb célja a hagyományok megőrzése, de a pontozásnál természetesen a tudás is számít. A díjak átadása után a versenyfogatok még tettek egy tiszteletkört a pályán.