Új párja van a szegedi észak-kínai párducnak

 

Új párt kapott az észak-kínai párduc a Szegedi Vadasparkban, a Távol-Keleten élő macskaféléből csupán 58 példányt nevelnek a világ állatkertjeiben.

A Szegedi Vadasparkban 2009 óta láthatók az egyik legritkább és legveszélyeztetettebb párducalfaj, az észak-kínai párduc (Panthera pardus japonensis) egyedei. Eddig nem volt sikeres a fajmegmentési program keretében tartott leopárdok szaporítása, ezért új párt állítottak össze.

A Szegeden gondozott, kitűnő vérvonalat képviselő hím mellé Németországból egy fiatal nőstény érkezett. Az állatkert szakemberei bíznak benne, hogy amint összeszoknak, rövidesen megszületnek majd az első leopárdkölykök  - közölte Veprik Róbert igazgató az MTI-vel.

Az állatok egymáshoz és az új jövevénynek a bemutatóhelyhez szoktatása hosszú folyamat. A kezdetben félénk nőstény először egyedül szokja meg belső és külső kifutóját, és csak távolabbról ismerkedik meg jövendőbeli partnerével.

A Vadasparkban a leopárdok bemutatója a szokottnál is dúsabb növényzetű és több rejtekhellyel szolgál, ezért abban az állatok is biztonságban érezhetik magukat, viszont a látogatók is jól megfigyelhetik őket.

Észak-kínai leopárd. (Fotó: AFP)

Észak-kínai leopárd. (Fotó: AFP)

Az észak-kínai párduc vagy leopárd az Afrikában és Ázsiában honos párducnak Távol-Keleten élő, legnagyobb termetű alfaja. A legveszélyeztetettebbek közé tartozik, ötszáznál is kevesebb egyede él vadon. Elsősorban az orvvadászat, élőhelyének pusztulása és zsákmányállatainak eltűnése veszélyezteti a másfél méteres testhosszúságú, akár 90 kilogrammos tömegű ragadozót.

Az észak-kínai párducoknak jelenleg 58 egyede él csak a világ állatkertjeiben, többségében Európában. Az európai fajmegmentési program (EEP) igyekszik stabilizálni az állatkerti állományt, ami a nagyobb egyedszám elérést tűzte ki céljául a genetikai változatosság fenntartása mellett.