Elsuhanhatunk a Plútó és a Kharón felett a NASA videóival

 

2015 júliusában a NASA New Horizons űrszondája hazaküldte a legelső közeli felvételeket a Plútóról és holdjairól. A kétéves évfordulóra az űrügynökség két csodás videót publikált.

Mindkét videó révén a szonda fedélzetére „léphetünk”, és átélhetjük a 2015. július 14-i randevút, amikor a New Horizons 12 ezer 550 kilométerre száguldott el a Plútó mellett, és elkészítette az első közeli fényképeket a törpebolygó-rendszerről.

Az egyik videó kifejezetten a Plútóra fókuszál: a repülés a Sputnik Planitia becenevet kapott nitrogénjég-fennsíktól délnyugatra elterülő felföldek fölüli pontból indul.

Elhalad a Sputnik nyugati pereme felett, ahol a Cthulhu Macula, sötét, kráterekkel tarkított területe látszik. Majd észak felé, a Voyager Terra töredezett felföldjeit veszi célba, aztán délre fordul a Pioneer Terra irányába, ahol mély és széles árkok találhatóak. Az elrepülés a Tartarus Dorsa lemezes terepe felett zárul.

A másik videó a Plútó öt holdjának legnagyobbika, az 1200 kilométeres Kharón feletti elrepülést mutatja be. A Kharón önmagában figyelemre méltó világ, furcsa, vörös pólussapkájával és a Serenity Chasma nevet kapott kolosszális kanyonjával, amelynek hossza több mint 1600 kilométer, mélysége bizonyos pontokon kétszeresen meghaladja a Grand Canyonét.

Ez az elrepülés a randevúkor a New Horizons felé tekintő féltekéje felett, egy magasabb pontból indul, majd leereszkedik a Serenity Chasma fölé. A szonda északi irányba mozdul, elhalad a Dorothy Gale-kráter és a Mordor Macula sötét, sarki sapkája felett. Ezt követően délnek veszi az irányt, elsuhan az Oz Terra felett, majd a viszonylag lapos Vulcan Planum nevet viselő egyenlítői síkságok és a Clarke Montes hegyeknél fejezi be az elrepülést.

Fontos kiemelni, hogy az új videók nem pontosan mutatják be, amit egy ember látna a Plútó-rendszerben. Mindkét esetben kétszeres-háromszoros mértékben erősítették fel a domborzati képeket, emellett a felszíni színeket is kihangsúlyozták a topográfia és a részletek kiemelésére.

Bár a New Horizons már két éve maga mögött hagyta a Plútót, munkája még nem ért véget: jelenleg második közeli randevújára készül, amire 2019. január 1-jén kerül sor. A 2014 MU69 mellett halad majd el, mintegy 1,6 milliárd kilométerre a Plútótól.