Rekordmennyiségű új állást hirdettek

 

Már a kezdő szakmunkásokat is lasszóval kell fogni, a legtöbb esetben pedig a többéves munkatapasztalat sem feltétlenül kritérium a jelentkezések elbírálásánál. Tizenegy százalékkal több, összesen 34 700 új állást hirdettek meg a cégek a legnagyobb álláskereső oldalon.

Soha nem adtak fel még ennyi álláshirdetést a Profession.hu-n a munkaadók: az elmúlt három hónapban havonta átlagosan közel négyezer cég hirdetett online, és 45 ezer új regisztrálóból több mint 24 ezren fel is töltötték az önéletrajzukat a profession.hu rendszerébe. Mindkét esetben közel ötödével nőttek a számok 2016 második negyedévéhez képest. A feladott hirdetések számát tekintve az idei május +22 százalékkal erősebb volt, mint a tavalyi, ami összefüggésbe hozható az egyre súlyosabb szezonális vendéglátó-ipari munkaerőigénnyel és a szakmunkás munkaerőhiánnyal. Jó hír azonban, hogy az egy hirdetésre jutó jelentkezések száma továbbra is magasnak számít a nemzetközi mezőnyben.

Nem csökken az állásportálok szerepe

Ezek az adatok alátámasztják az álláskereső oldalak létjogosultságát a változó toborzási gyakorlatok mellett is, hiszen a cégek továbbra is ebben a hirdetési formában bíznak leginkább. A Profession.hu év elején közzétett, öt évnyi adatot magában foglaló kutatása szerint a cégek 73 százaléka keres álláskereső oldalak segítségével új dolgozókat.  Szintén fontos itt kiemelni, hogy a megkérdezettek jelentős része (83%) pedig jobban szeret állásportálon keresztül jelentkezni az adott pozícióra, mint például a cégek saját felületein.

Stockphoto - iroda - telefon - kommunikáció

Csökkenő munkáltatói elvárások

Szintén a munkaerő-hiányra utal, hogy csökkennek a jelentkezők irányában támasztott elvárások: a meghirdetett pozíciók 65,5 százalékban elegendő a közép, vagy alapfokú végzettség. Az állások több mint háromnegyedénél egyáltalán nem elvárás a tapasztalat, illetve 1-3 év hasonló munkakörben betöltött idővel is beérik a munkáltatók. Ennek többnyire megfelel a jelentkezők tanulmányi és szakmai háttere is: az online álláskeresők 67,3 százaléka középfokú, 8,23 százalékuk pedig alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezik, többségüknek 3 évnél kevesebb munkatapasztalata van.

A témáról bővebben itt olvashatnak.