Néhány pókfaj a hangyát utánozva menekül

 

Olybá tűnik, nem az ember az egyetlen színész a planétán. Egyes ugrópókok, elkerülendő, hogy vacsora váljon belőlük, hangyáknak tettetik magukat.

A hangyák igen agresszívek, ha védekezniük kell: harapnak, szúrnak és hangyasavat vetnek be. A hangyaimitáló ugrópókok – Myrmarachne formicaria – velük ellentétben csak futni tudnak, ha megtámadják őket. Nem meglepő módon, a rovarragadozók jobban szeretik a pókokat a hangyáknál, ezért ha egy pók leutánozza a hangyát, elkerülheti a feltűnést.

A védekező mimikri az adaptív evolúció figyelemre méltó példája: molylepkék színükben pillangókat idézhetnek, szöcskék homokfutrinkákra hasonlíthatnak. Míg a legtöbb tanulmány mimikri esetén olyan jellegzetességekre fókuszál, mint szín és forma, a friss kutatás szerzői több nagy sebességű kamerát és viselkedéstesztet vetettek be, hogy feltérképezzék, hogyan imitálja a pók mozgása a hangyát.

Ugrópók. (Fotó: AFP)

Illusztráció – Ugrópók. (Fotó: AFP)

A hangyamásoló pókok mind a nyolc lábukon közlekednek, de időnként megállnak, felemelik mellső lábukat, hogy tapogatónak tüntessék fel őket. Masírozás közben kanyargó, 5-10 testhosszú útvonalat követnek, ami úgy tünteti fel őket, mint a feromonnyomokon haladó hangyákat.

Míg a kutatók jól megfigyelhették a kamerákkal, mit is vetnek be a pókok, sok potenciális ragadozónak jóval lassabb a vizuális rendszere, ennélfogva szemükben a pók pont úgy mozog, mint egy hangya tenné.

A Cornell Egyetem kutatói szerint eredményeik megvilágítják a dinamikus magatartásnak és a megfigyelő érzékenységének fontosságát a mimikriben.

A vizsgálatról a Proceedings of the Royal Society B folyóirat számolt be.

Kapcsolódó tartalom