Fonda és Redford: Arany Oroszlán-életműdíjat kapnak

 

Az augusztus végi Velencei filmfesztiválon két legendás hollywoodi színész vehet át életműdíjat.

Két legendás hollywoodi színész, Jane Fonda és Robert Redford Arany Oroszlán-életműdíjat kap az augusztus végén megnyíló velencei filmfesztiválon – jelentette be hétfőn Alberto Barbera fesztiváligazgató.

Egy igazi hollywoodi díva. Fotó: Rex Features

Egy igazi hollywoodi díva. Fotó: Rex Features

A díjat szeptember 1-jén veheti át a 79 éves Fonda és a 80 éves Redford, akik egyúttal részt vesznek közös Netflix-filmjük bemutatóján is. A két színész az indiai rendező, Ritesh Batra Our Souls at Night című munkájában szerepel együtt. Redford Wildwood Enterprises produkciós cégén keresztül a film elkészítésében is részt vett.

A film két özvegyről, Addie-ről és Louisról szól, akik egymás szomszédságában laknak, de alig van valami kapcsolatuk. Addie (Fonda) azonban megpróbál közelebbi ismeretségbe kerülni a zárkózott szomszéddal.

Robert Redford. Fotó: Photoshot (UPPA)

Robert Redford. Fotó: Photoshot (UPPA)

Barbera közleményében hangsúlyozta, hogy Fonda a “szenvedélyes élet, a szabadság és a nonkonformizmus” szimbólumává vált pályafutása alatt. Filmszerepei mellett politikai aktivistaként, íróként, a feminizmus szószólójaként és producerként is kiemelkedő munkát végzett – tette hozzá.

A fesztiváligazgató Redfordot elsősorban a nevéhez fűződő Sundance Filmfesztivál létrehozása miatt méltatta. Mint mondta: Redford “a kamera előtt is, mögött is mindig támogatta a független filmkészítést”.
74. Velencei Nemzetközi Filmfesztivált augusztus 30. és szeptember 9. között rendezik meg a lagúnák városában.