Emberfeletti teljesítmény: lábak nélkül úszta át a Balatont

 

Idén harmadszor is átúszta a Balatont Patkás „Rocky” Tamás. A tény önmagában még nem lenne szenzáció, az azonban, hogy Tamás mindezt parasportolóként vitte véghez, az szinte emberfelettivé teszi a teljesítményét. Mindkét lábát egy balesetben vesztette el Rocky évekkel ezelőtt, akit azonban ez nem gátolt meg abban, hogy eddigi legjobb idejével teljesítse a Révfülöp és a Balatonboglár közé eső 5,2 km-es távot.

Mint azt Tamás a Balatoni Nyár hétfői adásában elmondta, mindig nehéz a táv teljesítése, de idén jobban jött ki az úszás, mint eddig. Bevallotta, hogy egyhuzamban tempózta le a több mint 5 kilométert közel 4 óra alatt, és azt is, hogy nem állt meg frissítőre – amikor megszomjazott, a Balatonból ivott vizet.

A felkészülését Mányoki Attila hosszútávúszó segítette, aki elmondása szerint olyan tippeket osztott meg vele, amivel sokkal könnyebb volt teljesíteni a távot: egy olyan palackos megoldást ajánlott, amivel Tamás könnyebben tudta fenntartani a vízen a hátsó testrészét.

Nem az óra volt az ellenfele

Nem volt konkrét célja az idővel, hanem mint az elhangzott, az úszástechnika fejlesztése volt az idei versenyének célja, ugyanis Tamás még tengerben is úszik egyedül, így gyakorlásra is kiváló volt a balatoni verseny. Mint azt elmondta, nemsokára jön a Velencei-tavi átúszás, itt a legnagyobb távon, 6 kilométeren fogja megpróbálni, míg ősszel a poreci tengeri úszóversenyre készül.

Tamásról az is kiderült, hogy mint a Győri Egyetértés Sportegyesület tagja, az úszással a balesete után kezdett el jobban foglalkozni, és azóta az is célja, hogy más, sérüléssel vagy fogyatékkal élő embernek pozitív példát mutasson fel.