A világ nagy bajaira nem megoldás a migráció

 

A világ nagy bajaira nem megoldás a migráció - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hétfőn Budapesten, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen Oliver Dashe Doeme maiduguri püspök előadása előtt.

A miniszter köszöntőjében hangsúlyozta: nem a migráció, hanem a helyben segítés a megoldás. Ez azonban nem jelenti azt, hogy “ne tudnánk egymást kölcsönösen befogadni” – tette hozzá.

Balog Zoltán közlése szerint ezért hívott meg a kormány egy ösztöndíjprogram keretében “tanulni vágyó keresztény fiatalokat” Magyarországra. Hozzátette: a programra néhány hét alatt több mint négyszázan jelentkeztek, közülük száz fiatal kezdi meg tanulmányait szeptemberben.

Újabb 150 fiatalnak tudnak ösztöndíjat biztosítani

Elmondta, hogy a fiatalok patronálását magyar egyházak vállalták, az ösztöndíjasok kiválasztásában pedig a helyi egyházak voltak a kormány segítségére. Fontos volt ugyanis, hogy a fiatalok valóban az üldözött keresztény közösségekből érkezzenek, és majd ezeket a közösségeket erősítsék hazatérve – tette hozzá a miniszter.

Balog Zoltán szólt arról is, jövőre – reményei szerint – újabb 150 fiatalnak tudnak ösztöndíjat biztosítani. Kitért arra, hogy ez a program kifejezetten keresztény fiataloknak szól, de a Stipendium Hungaricum program keretében több mint háromezer, elsősorban dél-amerikai, ázsiai és afrikai fiatal tanul Magyarországon, körülbelül felük muszlim.

“Azt szeretnénk, hogy aki Magyarországon tanul, az váljon barátjává Magyarországnak, és amikor visszamegy a hazájába, akkor ne csak a Magyarországon megszerzett tudással segítsen orvosként, mérnökként, informatikusként, hanem ápolja és építse tovább azt kapcsolatrendszert is, amit Magyarországon létre tudott hozni” – fogalmazott a miniszter.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Oliver Dashe Doeme maiduguri püspök, aki magyarországi látogatása alkalmával előadást tart Kereszténység Nigériában a Boko Haram árnyékában címmel a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen 2017. július 17-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi

A külföldről kapott anyagi segítség sokszor nem jut el a leginkább rászorulókhoz

Oliver Dashe Doeme előadásában kiemelte: Nigériában a Boko Harammal szembeni harcban az egyik legnagyobb ellenségük a korrupció. Mint mondta, már régen legyőzhették volna a terrorszervezetet, ha nem volnának olyan politikusaik, vezetőik, akik hasznot húznak a tevékenységéből.

Kiemelte: az ország vezetőinek korruptsága miatt a külföldről kapott anyagi segítség sokszor nem jut el a leginkább rászorulókhoz. Ezért azt kérte, ha lehet, a támogatást az egyházon keresztül juttassák el Nigériába, hiszen ők azok, akik munkájuk során közel vannak az emberekhez.

A vallásszabadság minden emberi szabadságjog lakmuszpapírja

Felidézte: épp a Boko Haram tevékenységének kezdetén, nyolc évvel ezelőtt lett maiduguri püspök. A terrorszervezet 2014-ben volt a legerősebb, ekkor 150 ezer embert űztek el otthonaikból Nigéria észak-keleti részén. Szólt arról is, a terrorszervezet “módszere” az, hogy megöli a férfiakat, a magukra maradt asszonyokat pedig elrabolja és az iszlám felvételére kényszeríti.

Ján Figel, az EU unión kívüli vallásszabadságért felelős különmegbízottja arról beszélt: a vallásszabadság minden emberi szabadságjog lakmuszpapírja, mert ahol azt elveszik, ott minden más emberi jog is sérül. Rámutatott: a világ országainak negyven százalékában nincs vallásszabadság, és az ezen országokban élők teszik ki a világ lakosságának 75 százalékát, vagyis az emberiség háromnegyede nem gyakorolhatja szabadon a vallását.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem és az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkárság közös programsorozatán üldözött keresztény egyházak vezetői tartanak előadást, Oliver Dashe Doeme a hetedik meghívott előadó volt.