A vesztébe rohanhat Nagy-Britannia

 

Hétfőn indul a Brexit-tárgyalások második fordulója, aminek előestéjén egy tanulmány borzolta a tory-k kedélyeit. Tony Blair volt munkáspárti brit miniszterelnök ugyanis a hétvégén közölt elemzésében arra a megállapításra jutott, hogy nem lehet kedvezőbb az, ha a teljes jogú tagság helyett az EU-hoz szabadkereskedelmi megállapodással kapcsolódna Nagy-Britannia, ezért megfontolásra érdemesnek tartja azt, ha legalább a gazdasági területeken bennmarad Nagy-Britannia. A műsorban megszólaló Tóth Vali, a közmédia londoni tudósítója szerint a volt kormányfő szavaira oda kell figyelni.

Mint a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában hétfő reggel elhangzott, a baloldali brit politikus szerint fontos lehet, hogy London és Brüsszel a félúton találkozzon, és kompromisszumos megoldás szülessen a kilépési tárgyalásokon. Tóth Vali szerint ez azért is lenne fontos, mert a Brexit által veszélybe került az északír békefolyamat, az ún. nagypénteki egyezmény is.

Centrumból a peremre

Blair arra a megállapításra jut tanulmányában, miszerint a Brexit által felgyorsulhat a többsebességes, vagy többkörös Európa, amiben Nagy-Britannia a peremre szorulhat, ezért tartaná fontosnak, ha az EU jövőjéről szóló vitákban London belülről tudna azokhoz hozzászólni.

Józanságra int azzal kapcsolatban is, hogy mint hozhat a Brexit Nagy-Britanniának, így szerinte a hátrányos gazdasági kapcsolatokon túl politikai jelentéktelenségre kárhoztathatja az államalakulatot az unióból való kilépés. Ezzel kapcsolatban Tóth Vali megjegyzi, hogy a legutóbbi felmérések már a Brexit-népszavazással kapcsolatos nagyfokú kiábrándultságot mutatják, a britek úgy érzik, „hogy nem erről volt szó”.

Részleges bennmaradás lenne a jó

A volt kormányfő egy megoldást tud javasolni a felvetett kétségekre: a bennmaradást a vámunióban, és az egységes piachoz való teljes hozzáférést, valamint a mozgás szabadságában való legalább részleges megegyezést, tehát pontosan azokat, amelyeket a jelenlegi kormányfő teljesen elutasít.

Tóth Vali kérdésre válaszolva úgy fogalmaz: szerinte nincs „kampány íze” a volt brit kormányfő tanulmányának, „Tony Blair már sohasem lesz kormányfő”, az viszont tény, jelenti ki a közmédia londoni tudósítója, hogy a Munkáspárt népszerűbb, mint valaha, ugyanis May kompromisszumképtelensége visszaütött a brit választok körében, és a kormányzás küszöbén áll.

Blair tanulmánya ehhez adhat eszközt, annak ellenére, hogy a jelenlegi munkáspárti vezetéssel nem jó a kapcsolatba – hangzik el.

A döntéshozók és a kormány nagyon megosztottak a tárgyalások második fordulója előtt, a sajtó nagy része azért támadja Theresa May kormányát, mert felkészületlenül és inkompetensen áll hozzá a tárgyalásokhoz – jellemezte az újabb Brexit-forduló előtt a brit közhangulatot Tóth Vali, aki szerint így tényleges reális veszély, hogy előnytelen lesz a kilépési megállapodás London számára.