A Micimackó lett a kínai cenzúra legújabb áldozata

 

Rászálltak a Micimackóval kapcsolatos kommentekre a kínai hatóságok; a mesebeli medve képeit még közzé lehet tenni, de hozzászólni már alig-alig lehetett hétfőn az ilyen képekhez, miután korábban többen Hszi Csin-ping kínai elnököt a csacsi öreg medvéhez hasonlították.

A Veibo nevű kínai közösségi oldalra még fel lehet tölteni Micimackót ábrázoló képeket, és a Vejni hsziao hsziong – a jószívű, de együgyű mackó kínai nevének megfelelő – karakterek sincsenek blokkolva, de ha valaki hozzá akar szólni, akkor már hibaüzenet jelenik meg, amely arra figyelmezteti a felhasználókat, hogy “illegális tartalmat” próbáltak meg közzétenni.

Forrás: Youtube.com

Forrás: Youtube.com

A Kínában tömegek által használt WeChat üzenetküldő szolgáltatásból is eltűntek a micimackós matricák, de a felhasználók saját telefonjukról még tudnak olyan képeket küldeni, amelyek Róbert Gida legjobb barátját, legkedvesebb játékmackóját ábrázolják.

“Szegény kis Micimackó, hát mi rosszat tett ez a kedves, aranyos mézfaló medve?” – tette fel a kérdést a Veibón egy felhasználó.

Micimackó baja azért gyűlt meg a kínai hatóságokkal, mert 2013-ban a kínai internetezők olyan képeket kezdtek megosztani, amelyen Hszi Csin-ping és Barack Obama akkori amerikai elnök egyik közös fotóját a Micimackót barátjával, Tigrissel együtt ábrázoló grafikákkal állították párba. Egy évvel később Mi-Hszi-mackó már Fülessel, a szamárral fogott kezet az Abe Sindzó japán kormányfőről és Hszi Csin-pingről készült, hasonló beállítású fotó mellett. 2015-ben pedig a “Kína leginkább cenzúrázott képe” kétes rangot nyerte el az a kép, melyen a katonai díszszemlét autójából a tetőablakon át, állva megtekintő Hszi Csin-pinget egy kabrióban ülő Micimackó mellé montírozták.

A kínai hatóságok azért különösen érzékenyek az elnököt érintő élcelődésre, mert ősszel tartja ötévente megrendezett kongresszusát a Kínai Kommunista Párt, amelyen Hszi várhatóan újabb öt évre megbízást kap az ország vezetésére.