Ez volt minden idők egyik legjobb magyar szereplése a kajak-kenu Eb-n

 

A magyar válogatott minden idők egyik legjobb szereplését produkálva 10 arany-, 3 ezüst- és 3 bronzéremmel zárta a Plovdivban vasárnap befejeződött kajak-kenu Európa-bajnokságot.

Szombaton öt első és egy harmadik hely volt a mérleg. Ötszáz méteren mindhárom döntő magyar sikert hozott a két kajaknégyesnek – Lucz Dóra, Medveczky Erika, Takács Tamara, Vad Ninetta, illetve Nádas Bence, Tótka Sándor, Molnár Péter, Mozgi Milán -, továbbá a Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső kenus duónak köszönhetően. Ezer méteren győzött a kajakos Bodonyi Dóra, a Hagymási Réka, Farkasdi Ramóna kajakos duó, az ugyancsak kajakos Kopasz Bálint pedig harmadik lett egyesben.

Lucz Dóra, Medveczky Erika, Takács Tamara, Vad Ninetta (j-b) a női kajak négyesek 500 méteres döntőjében a plovdivi kajak-kenu Európa-bajnokságon 2017. július 15-én - a magyar négyes aranyérmes lett a versenyen (MTI Fotó: Kovács Tamás)

Lucz Dóra, Medveczky Erika, Takács Tamara, Vad Ninetta (j-b) a női kajak négyesek 500 méteres döntőjében a plovdivi kajak-kenu Európa-bajnokságon 2017. július 15-én – a magyar négyes aranyérmes lett a versenyen (MTI Fotó: Kovács Tamás)

Vasárnap délelőtt, 500 méteren további két aranyat és egy bronzot gyűjtöttek a versenyzők. A két győzelem az első és az utolsó fináléban született: előbb a kajakos Takács Tamara egyesben, majd végül a Nádas Bence, Tótka Sándor kajakos duó párosban lett első 500 méteren. Ugyanezen a távon Kopasz Bálint (K-1) a harmadik helyen végzett.

Takács Tamara, miután elsőként ért célba a női kajak egyesek 500 méteres döntőjében a plovdivi kajak-kenu Európa-bajnokságon 2017. július 16-án (MTI Fotó: Kovács Tamás)

Takács Tamara, miután elsőként ért célba a női kajak egyesek 500 méteres döntőjében a plovdivi kajak-kenu Európa-bajnokságon 2017. július 16-án (MTI Fotó: Kovács Tamás)

A legrövidebb távon, 200-on öt érmet, két-két aranyat és ezüstöt, valamint egy bronzot szereztek a magyarok. Lucz Dóra ezúttal egyesben diadalmaskodott nagy csatában, a Balaska Márk, Birkás Balázs kajakos duó pedig fölényes győzelmet aratott. A férfiak K-1-es számában, valamint a női kenu egyesek versenyében két második hely jutott a magyaroknak a két győri, Horváth Bence, illetve Devecseriné Takács Kincső révén, a bronzérem pedig a kenupáros, Hajdu Jonatán és Fekete Ádám nevéhez fűződött.

Balaska Márk (elöl) és Birkás Balázs elsőként ért célba a férfi kajak kettesek 200 méteres döntőjében a plovdivi kajak-kenu Európa-bajnokságon 2017. július 16-án (MTI Fotó: Kovács Tamás)

Balaska Márk (elöl) és Birkás Balázs elsőként ért célba a férfi kajak kettesek 200 méteres döntőjében a plovdivi kajak-kenu Európa-bajnokságon 2017. július 16-án (MTI Fotó: Kovács Tamás)

A záró 5000 méteres döntők is magyar sikerrel indultak a kajakos Bodonyi Dórának köszönhetően, majd a folytatásban Varga Dávid ezüstöt szerzett a kenusok versenyében – az aranyak számát tekintve korábban csak a 2002-es szegedi, a 2004-es poznani és a 2006-os racicei Eb volt ilyen eredményes, mint a mostani.

A plovdivi kajak-kenu Európa-bajnokság éremtáblázata:

arany / ezüst / bronz

Magyarország  10  3   3
Németország   6  1   3
Oroszország  3  3   4
Csehország   2  1   -
Lengyelország  1  4   4
Portugália   1  2   -
Ukrajna   1  -   3
Nagy-Britannia 1  -   1
Spanyolország  1  -   1
Litvánia   1  -   -
Fehéroroszország  -  5   2
Dánia   -  2   1
Szerbia   -  2   1
Szlovákia  -  1   1
Szlovénia  -  1   1
Moldova   -  1   -
Románia   -  1   -
Grúzia   -  -   1
Norvégia   -  -   1
Olaszország   -  -   1

Megjegyzés: férfi K-1 500 méteren két bronzérmet osztottak ki.