Fújjuk, vagy ne? Kell-e dezodor a hőségben?

 

Bármelyik drogériába is lépünk be, hatalmas a választék, ha dezodort szeretnénk vásárolni. De vajon mi alapján döntünk? Az illata számít, a minőség, vagy esetleg megnézzük az összetételét is? Egyáltalán szükség van-e dezodorra?

Az izzadásgátlásról és a dezodorokról Andacs Noémi, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa és dr. Bálint Zsuzsanna bőrgyógyász beszélgetett a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Az izzadást elkerülni lehetetlen

A bőrgyógyász elmondta: az izzadás élettani folyamat, fontos része a hőszabályozásnak, továbbá hidratálja a bőrt, a legnagyobb védelmi vonalunkat. Az izzadással együtt ürülnek ki szervezetünktől a méreganyagok és a feleslegessé vált anyagcsere-termékek egy része is.

Forrás: Twitter

Forrás: Twitter

“Az izzadást elkerülni lehetetlen, azt kell megakadályozni, hogy a testszagért felelős baktériumok elszaporodjanak az izzadságban” – tette hozzá dr. Bálint Zsuzsanna.

Jó minőségű spray, amely biztosítja az illatanyagot és egyben szűkíti az izzadságmirigy kivezető csövét, tehát pórusösszehúzó hatása van, drogériában és gyógyszertárban egyaránt kapható. A dezodorok parabént, tartósítószert is tartalmaznak, enélkül, és az alumíniumsó nélkül nem maradna meg a dezodor állaga, tartóssága – magyarázta dr. Bálint Zsuzsanna.

Alumíniummentes férfidezodorokat teszteltek

A dezodorokban széles körben használt alumíniumvegyületek pórusösszehúzó hatásukkal hatékonyan gátolják az izzadást, de ezzel fékezik a méreganyagok kiürülését is. Egyes kutatások szerint bőrirritáló hatásuk lehet, és arról is tudományos vita zajlik, hogy a mell szöveteiben felhalmozódva növelhetik a mellrák kockázatát. Emiatt számos gyártó piacra dobott alumíniummentes változatot is.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 12 féle alumíniummentes férfidezodort tesztelt, összetevők és hatékonyság szempontjából. Termékcímke alapján azt nézték, hogy vannak-e egészségügyi kockázatot jelentő összetevők a dezodorokban.

“Az elmúlt években több olyan dezodor jelent meg a piacon, amelyet a gyártók alumíniummentes termékként reklámoztak. Az alumíniumtartalommal kapcsolatban több olyan kutatás is megjelent, amely kockázatosnak tartja ezt az összetevőt – hangsúlyozta Andacs Noémi, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa.

Fogyasztók bevonásával egy héten keresztül azt is tesztelték, hogy mennyire hatékonyak testszag ellen, hagynak-e foltot a ruhán és okoznak-e viszketést.

Natúrkozmetikumok végeztek az élen

“Ez alapján összesítettük a termékekre adott pontokat, érdekes eredmény született. Voltak olyan dezodorok, amelyek a személyes használat során és az összetevők szempontjából is jól szerepeltek. Több olyan termék is előre került a felhasználói visszajelzések alapján, amelyek az összetevők szempontjából a lista végén végeztek” – tájékoztatott Andacs Noémi.

Kevés kockázatos összetevőinek köszönhetően a natúrkozmetikumok végeztek a lista élén, ahová egy magyar termék is felkerült – tette hozzá a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa.

A natúrkozmetikumok egyike sem tartalmazott trikozlánt, parabént és alumíniumvegyületet, amelyek a hormonháztartás működését is felboríthatják – hangoztatta.

Az érzékeny bőrűeknek ügyelniük kell arra, hogy parabénmentes, alumíniumanyag-, sőt, illatanyagmentes legyen a dezodor, mivel az illatanyagok is allergiás reakciót válthatnak ki – hívta fel a figyelmet dr. Bálint Zsuzsanna.

Semmilyen luxusdezodor sem véd 24 órán keresztül

Bálint Zsuzsanna elmondta: a legtöbb dezodort úgy reklámozzák, hogy 24, 48 és 72 órás időtartamra biztosítja az izzadásgátlást, azonban a napi rutinban történő mosakodás után érdemes izzadásgátló spray-t vagy stiftet használni. A testszagot okozó baktériumok elszaporodását semmilyen luxusdezodorral sem lehet teljes mértékben meggátolni.

A gyakori fürdés, főleg ilyen nagy melegben, ajánlott, a dezodorok használata javasolt – ez most mind eltolódik a természetes anyagokat tartalmazó termékek irányába. Nemcsak a tartósítószerek, hanem a rózsa, a rozmaring  és a levendula is allergizálhat, mivel ezek illóanyagok. Akinek érzékeny a bőre, ezeket is csak módjával tudja használni - tette hozzá Bálint Zsuzsanna.