Kirepültek a pilismaróti rétisasfiókák

 

Ez év tavaszán a Pilisi Parkerdő Zrt. Pilismaróti Erdészetének területén rétisaspár rakott fészket egy, a Dunától néhány kilométerre fekvő, háborítatlan völgyben. A sikeres fészkelést követően a kiköltött fiókák június végén szárnyra is kaptak.

A rétisas hazánkban fokozottan védett madárfaj, természetvédelmi értéke 1 millió forint. Igen sokféle élőhelyen előfordulhat, de táplálkozása miatt (halakat, madarakat, hüllőket és kisebb emlősöket fogyaszt) elsősorban a magas fákkal benőtt, vizes területek vidékét kedveli. Magyarországon százas nagyságrendben fészkel.

A Pilisi Parkerdő Zrt. közleménye szerint ez a nagy testű, impozáns madár, különösen a kotlási időben, nagyon érzékeny az emberi zavarásra, ekkor csaknem 100 négyzetkilométernyi „saját” területet igényel. Ezért – a fekete gólyák fészkéhez hasonlatosan – a fészkelőhely nyugalmát a Pilismaróti Erdészet szakemberei biztosították.

Április elején aztán két fióka látott napvilágot, majd május elején, a Duna-Ipoly Nemzeti Park irányításával lezajlott madárgyűrűzéskor mindkét fióka (mindkettő tojó) egy-egy egyedi azonosítót kapott, amely lehetővé teszi későbbi beazonosíthatóságukat.

A közlemény szerint a madárgyűrűzés nagy múltra visszatekintő kutatási módszer, amellyel nemcsak egyes madarak viselkedéséről és életútjáról kaphatunk pontosabb képet, hanem a szezonális vonulási útvonalak megismerése révén egy komplex, globális madártérkép is kirajzolódhat előttünk.

Rétisasfiókák a Pilismaróti Erdészet területén. (Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt)

Rétisasfiókák a Pilismaróti Erdészet területén. (Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt)

A rétisasok fiókanevelési időszaka problémamentes és zavartalan volt, a két fióka június végén repült ki a fészekből. A szakemberek remélik, hogy visszatérnek majd, és gyűrűik által sok érdekes információt megtudhatnak róluk.

Az örökerdő-gazdálkodás folytán az erdőgazdaság által kezelt erdők számos fajnak adnak újra otthont, gondoljunk csak a Buda környéki erdőkbe tavaly visszatért aranysakálra, vagy a Pilisi Parkerdőben burjánzó denevérfaunára. Ahogyan ezek a fajok, úgy a rétisasok is az erdei ökoszisztéma fontos szereplői, ezért, és a minél nagyobb biodiverzitás érdekében a Pilisi Parkerdő Zrt. alapvető feladatának tartja, hogy a legnagyobb mértékben biztosítsa megtelepedésük és sikeres költésük feltételeit – taglalják a közleményben.

A rétisas nagymértékben ragaszkodik költőhelyéhez, a fészek környékének háborítatlansága esetén akár egy évtizedig is helyben maradnak, visszatérnek a párok. A szakemberek ezért bíznak benne, hogy a jövőben még sok sikeres fészkelésről adhatnak hírt.