300 millió forinttal bővült a nyári diákmunka programra szánt összeg

 

A Nemzetgazdasági Minisztérium 2,6 milliárd forintra bővítette a nyári diákmunka programra szánt összeget - mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára.

Az államtitkár elmondta, ilyen nagy mértékű érdeklődés az elmúlt 5 évben a diákmunka iránt még nem volt, több mint 16 ezren jelezték az első egy-két hétben, hogy dolgoznának az NGM által meghirdetett programban.

Arról is beszélt, hogy a július elsejétől augusztus 31-ig tartó lehetősséggel várhatóan 26-29 ezer diák él majd. Az érdeklődők a kormányhivataloknál és járási hivataloknál jelentkezhetnek – tette hozzá.

diákmunkacég

Lehet még jelentkezni 

Cseresnyés Péter megjegyezte, hogy a programban a 16-25 év közötti nappali tagozatos diákok az önkormányzatoknál, önkormányzati intézményeknél vagy önkormányzati cégeknél kaphatnak munkalehetőséget. A fiatalokra elsősorban adminisztratív munkakörökben számítanak, de fizikai munka is előfordulhat.

A programra folyamatosan lehet jelentkezni a kormányhivatalokban, és nemcsak a közigazgatás iránt érdeklődők mehetnek dolgozni, de cégek is adhatnak munkát a fiataloknak, például parkfenntartással, étkeztetéssel foglalkozó vállalkozók – húzta alá.

Sok az egyetemista 

Kiemelte, hogy a diákokat nem teljes munkaidőben foglalkoztatják, hanem 6 órában. A diákok bérét pedig a minimálbérhez vagy garantált bérminimumhoz arányosan igazítják.

Cseresnyés Péter a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta, azokat a nappali tagozatos diákokat várják, akik kiegészítenék zsebpénzüket, vagy a pénzt tanulmányaikra fordítanák. Hozzátette: elsősorban a  felsőoktatásban tanulók jönnek a programba, akinek vonzerő, hogy a szakmai gyakorlatot is el lehet benne végezni, a főiskolák elismerik a kötelező szakmai munkát. .

Kiemelte azt is, hogy a diákok 1 hónapot, 3 hetet dolgoznak átlagban a fiatalok a programban. Idén  oly mértékű volt az érdeklődés, hogy meg kellett emelni az eredeti keretösszeget: 1,3 milliárd forinttal indult és 300 millióval emelték az összeget – húzta alá.