Tovább nyomoznak Welsz Tamás ügyében

 

Meghosszabbítják a nyomozás határidejét a néhai Welsz Tamás ügyé­ben, amelyben eddig 13 nem közszereplő gyanúsított van, közokirat-hamisítás miatt. Időközben bírósági döntés született az elhunyt vállalkozó hagyatékával kapcsolatban is, az ingatlanok és ingóságok jogát háromfelé osztják - írja a magyaridok.hu

Az úgynevezett Welsz-iratok ügyében folyó nyomozás július 14-én lejáró határidejének meghosszabbítása iránt felterjesztéssel élt a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) a Legfőbb Ügyészségre (LÜ).

Eddig 13 gyanúsított van

Ennek értelmében az LÜ várha­tóan meghosszabbítja a költségvetési csalás és más bűncselekmény miatt indult nyomozást. Eddig 13 gyanúsítottja van az ügynek, és valamennyi gyanúsítottat közokirat-hamisítás bűntette miatt hallgatták ki. Simon Richárd főügyészségi ügyész, helyettes szóvivő a Magyar Időknek elmondta: a gyanúsítottak nem közszereplők, a velük közölt tényállásról pedig – a nyomozás érdekeire tekintettel – jelenleg nem nyilatkozhatnak.

Hozzátette: a KNYF célszerűségi okból az alapügyről öt esetet elkülönített, az előbbiben kilenc gyanúsítottat hallgattak ki, míg a többiben négy gyanúsított van. A sokak által politikai kalandornak tartott Welsz Tamás 2014 tavaszán – aznap, amikor állítólagos öngyilkosságát elkövette – nagy mennyiségű iratot adott át a rendőröknek.

A több teherautónyi dokumentumot egy évig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vizsgálta, eredmény nélkül, majd a „hagyatékot” átvette a KNYF. A főügyészség nem beszélhet arról, hogy miért választották szét az eddig feltárt ügyeket, a Magyar Idők úgy tudja, hogy a technikai döntés mögött vélhetően az iratok különbözősége keresendő.

Rendőrök az Országos Mentőszolgálat budai mentőállomásán, ahova rendőrök vitték Welsz Tamást, miután a Simon-üggyel összefüggésbe hozott vállalkozó rosszul lett, miközben a Központi Nyomozó Főügyészségre vitték 2014. március 20-án. A mentőállomáson az orvosok nem tudták megmenteni Welsz Tamás életét. MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Adóigazolásokkal is üzletelt

Welsz nemcsak nálunk hamisítottnak minősülő, azaz a honos állam nyilvántartásában szereplő bissau-guineai diplomata-útlevelekkel és diplomatarendszámokkal üzletelt, hanem adóigazolásokkal is, amelyekkel akár kétes hírű üzletemberek – vagy éppen politikusok – is igazolni tudják jövedelmük eredetét.

Mivel egyelőre adócsalás miatt senkit nem gyanúsítottak meg, az eddigi ügyek kettéválasztása az útlevelek, illetve a rendszámok mentén történhetett meg. A továbbiakban viszont várható, hogy előkerülnek pénzmosásra, illetve adócsalásra vonatkozó iratok és közszereplők is.

Az ingatlanok jogát háromfelé osztják

A Magyar Idők úgy tudja, időközben bírósági döntés született a ténylegesen fellelhető hagyatékkal kapcsolatban is, az ingatlanok és ingóságok jogát háromfelé osztják. Érden, ahol az afrikai mentőautós expedícióiról elhíresült Charity March Kft. székhelye és telephelye is van, a telephelyhez kapcsolódóan több terület is Welsz Tamásé, illetve cégeié volt.

Itt élt együtt több generáció: a néhai Welsz élettársával, H. Andreával, és minden második héten velük volt Welsz tizenéves kislánya is. Ugyanitt, de egy másik különálló épületben lakott haláláig Welsz édesapja, Antal és élettársa, Ilona.

A bírósági döntés értelmében a kislány az általános örökös

Welsztől 2010-ben elvált a felesége, aki az üzletember halála után az általános örökös, a vállalkozóval közös lányuk érdekeit képviseli. A lap úgy tudja, hogy a bírósági döntés értelmében a kislány az általános örökös, ám egy sor kivétel van az örökölt vagyonelemek tekintetében, illetve ami jogilag az övé, azokat a vagyonelemeket pénzzé kell tenni, az esetleges adósságokat törleszteni kell, és a maradék összeget letétbe kell helyezni a lány 18. születésnapjáig egy bankszámlán.

Ilona, Welsz apjának élettársa azokat a vagyonelemeket birtokolhatja, amelyek az apa nevén voltak. H. Andrea megkaphatja a telephelyen tárolt nagy értékű autókat és órákat, valamint azokat az ingóságokat, amelyek tulajdonjogát igazolta.

A Budaörsi Járásbíróság döntése nem jogerős.