Vízitúrán tekinthető meg Gemenc titkos vadvilága

 

Rétisasok, barna kányák, hódok, kócsagok és szürke gémek csodálatos birodalmán keresztül vezet a Gemenc Zrt. július 9-én induló, egynapos „Ártérleső” vízitúrája.

Az erdőgazdaság képzett túravezetőinek segítségével kevésbé gyakorlott, vagy kezdő vízitúrázókra is emlékezetes élmények várnak.

Azért is érdemes lapátolva kirándulni, mert Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejének egyedi növény- és állatvilágát legkönnyebben a vízitúrázók figyelhetik meg – írja közleményében a szervezet.

Ártéri vízitúra Gemencen. (Fotó: Gemenc Zrt)

Ártéri vízitúra Gemencen. (Fotó: Gemenc Zrt)

A Gemenci erdőben megbújó vadvilágot különleges módon is fel lehet fedezni. Az országban egyedüliként itt a kenukat az erdei vasút járataival szállítják a Duna mellékágához.

A közlemény szerint a túrázók Pörbölyről a Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjából indulnak kisvasúttal, majd a Nyárilegelő megállónál leszállva a Rezéti-Dunán evezve egészen a Senki-szigetéig túrázik a csoport. A mellékágban evezve gázló- és ragadozó madarakat, hűsölő nagyvadat és akár hódot is lehet látni.

A résztvevőket szakavatott túravezetők kísérik végig a közel 14 kilométeres úton. A kenutúrákat csak megfelelő időjárási viszonyok és vízállás esetén tartják meg, és 7 év alatti gyerekeknek nem ajánlják a szervezők.

A korlátozott számú férőhely miatt előzetes bejelentkezés szükséges a Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjában, Pörbölyön telefonon, email-ben vagy személyesen, július 8-án délig.