Robert Capa pályafutásának főbb állomásait ismerhetjük meg

 

Robert Capa, a tudósító – ezzel a címmel nyílt kiállítás a budapesti Capa Központban, ahol ezúttal a világhírű, magyar származású fotográfus pályafutásának főbb állomásait ismerheti meg a látogató. A tárlat előfutára a jövőre nyíló állandó Capa-kiállításnak.

„Ha nem elég jók a képeid, az az oka, hogy nem vagy elég közel” – ez volt a hitvallása a háborús riportfotóiról ismert Robert Capának. Ehhez hűen készítette el élete első sorozatképét is Trockijról az 1932-es koppenhágai kongresszuson.

„Tudni lehet, hogy azon a konferencián nem sok mindenki készíthetett képet, szinte Capa volt az egyetlen, aki a kis Leicájával pimasz és nyughatatlan módon közel került a tárgyához, ez az attitűd jellemezte végig” – mondta el Boronyák Vivien, a Capa Központ program managere az M5 Kulturális Híradójának.

Harcmezők

Japán, Franciaország, Spanyolország csupán néhány harcmező, ahol a legendás tudósító megfordult. A Capa Központ kiállítása a művész életútjának mintegy ötven képét mutatja be, az első megbízásoktól a halála napján exponált felvételig.

Humánum

„Capa mindig ott volt a lövészárkokban, ott volt a katonákkal, ott volt a partizánokkal, ott volt az emberekkel a hátországban és ezért van az, hogy a képeiben van egy olyanfajta békesség is, egy olyanfajta humánum is, ami valószínűleg egyedülálló, talán még a mai napig is” – nyilatkozta Kőrösi Orsolya, a Capa Központ ügyvezető igazgatója.

A spanyol polgárháború egyik kiállított felvételén az a Federico Borell Garcia látható, aki A milicista halála című világhírű képen is.

Indulás

Ma már múzeumi műtárgy a fiatal Capa édesanyjához írt levele, amelyben így fogalmazott: „ne ess kétségbe, jó anyu, ha minden nem megy egyenesen és könnyen, én nem vagyok ügyetlen, és majd befutok” – idézte fel a mester indulását Krucsainé Herter Anikó kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár.

Valóban így lett: Robert Capa a XX. század több háborújának egyedülálló képi krónikásaként a róla szóló történetekkel és riportfotóival végleg beírta be nevét a világ fotótörténetébe. A kiállítás december 31-ig látogatható