Botka hamarosan "repülhet"

 

Sajtóhírek szerint őszig kapott időt a bizonyításra Botka László, vagyis ha addig nem nő érzékelhetően az MSZP támogatottsága, akkor - ahogy az egyik lapban fogalmaznak - repül a miniszterelnök-jelölt. Egyelőre a közvélemény-kutatásokban nem látszik jelentős előrelépés. A nyilatkozatok alapján úgy tűnik, hogy a baloldali összefogással kapcsolatban sincs haladás: még mindig Gyurcsány Ferenc szerepe az egyik kulcskérdés.

“Nem hiszem, hogy sikeres tud lenni az a baloldali vagy bármilyen politika, amely le akarja választani a DK-ról az elnökét” – ezt válaszolta a Demokratikus Koalíció elnöke, miután az ATV műsorvezetője azt kérdezte tőle: van-e DK Gyurcsány Ferenc nélkül. Úgy fogalmazott: minden olyan törekvés hibás, amely el akarja választani a pártot az elnökétől.

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje az elmúlt fél évben többször is kijelentette: Gyurcsány Ferenc lejáratta a baloldalt, ezért csak abban az esetben tud elképzelni egy MSZP -DK összefogást, ha Gyurcsány Ferenc a háttérbe vonul.

Csakhogy kedd este Gyurcsány Ferenc ismét egyértelműen kijelentette: nélküle nincs DK.

Egyre nagyobb a feszültség 

Nemcsak Botka László és Gyurcsány Ferenc között éleződött ki az ellentét az elmúlt hónapokban. Sajtóhírek szerint az MSZP-n belül is egyre nagyobb a feszültség.

“Őskáosz tombol az ellenzéki oldalon, az MSZP önmagával birkózik” – erről írt a hétvégén a Vasárnapi hírek. Úgy fogalmaztak: “csúnya törésvonal húzódik” Botka László és az MSZP vezetése között.

Többen nem értik ugyanis, hogy a párt miniszterelnök-jelöltje a múlt héten miért vétózta meg az MSZP plakáttörvénnyel kapcsolatos módosító javaslatát. A portál szerint a pártban most attól tartanak, hogy Botka László nem lesz képes végigvinni a választási kampányt, és többeknek az sem tetszik, hogy a szegedi polgármester a pártvezetés elnyomásával akarja megerősíteni saját elfogadottságát.

Botka László pártban elfoglalt helyzetéről kérdezte az ATV műsorvezetője is néhány napja a szocialista Harangozó Tamást. Az MSZP országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: korábban is tudható volt, hogy a választásokig a pártot érintő kérdésekben minden esetben Botka Lászlóé lesz a döntő szó, ugyanakkor elismerte, emiatt valóban van feszültség a párton belül.

Nincs növekedés 

A közvélemény-kutatások közben azt mutatják, a párt támogatottsága tavaly óta nem nőtt, Botka Lászlónak tehát eddig nem sikerült megszólítania a bizonytalan választópolgárokat. A Vasárnapi hírek portál ezzel kapcsolatban belső forrásokra hivatkozva azt írta: egyre több MSZP -s képviselő gondolja úgy: ha őszig nem változik a helyzet, akkor – ahogy a portál fogalmaz – “Botka László kénytelen lesz repülni”.