Hungarikummá válhat a Magyarok Kenyere jótékonysági program

 

Gyermekeket segítő szervezetek kapnak támogatást nem csupán a határon innen, hanem a határon túl is. A Magyarok Kenyere program lényege, hogy a szervezők a Kárpát-medence magyarlakta területeiről gyűjtenek búzát, majd azt liszt és kenyér formájában juttatják el a rászorulókhoz.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara területi egységei megyei búzagyűjtő napokat és Kenyér Ünnepet is szerveznek. Idén augusztus 13-án lesz az Összeöntés ünnepe, 20-án Pécsett pedig a központi Kenyér Ünnep. A Kossuth rádió Szombat reggel című műsorában az ötletgazdát, Korinek Lászlót, pécsi jogászprofesszort kérdezték.

“Olyan segédprogramot csinálunk, amellyel jót akarunk a magyaroknak és a nem magyaroknak egyaránt.  A segítőinket arra kérjük, hogy ne csak a magyaroknak, hanem a többségi nemzet gyermekeinek is gyűjtsenek. Mi jót akarunk, jóindulattal próbálkozunk” – hangsúlyozta az ötletgazda.

A program egyébként mára már nemcsak a Kárpát-medencében híres. “Érdeklődtek már Kanadából, Amerikából, Ausztráliából, Svédországból, hogy hogyan csatlakozhatnának a kezdeményezéshez. És nemcsak magyarok küldenek búzát, hanem az ottani többségi nemzet is felkapja a fejét, hogy az emberek kicsi erőfeszítéssel egy nagy jónak lesznek a részesei” – részletezte Korinek László.

Az is felmerült már, hogy más országokra is kiterjesztik a programot. “Keresett már meg egy holland ember, hogy esetleg nem lehetne-e hollandiába is kiterjeszteni. Én azt gondolom, hogy miért ne. Akárki csinálja ezt, jót tesz vele”

Az is valószínűsíthető, hogy a programot rövidesen Hungarikummá választják. “Jelenleg a Nemzeti Értéktárnál van az ügy, és a Magyar Értéktárba fog bekerülni a program, mint kultirális örökség” – árulta el a Kossuth rádiónak a Korinek László.