Így fest a Balaton egyenesen az űrből

 

Egyenesen az űrből, 24 kilométer magasból csináltak felvételeket a Balatonról a budapesti Piarista Gimnázium 11-es tanulói - tette közzé a Mandiner.hu

A Piarista Gimnázium tizenegyedikes tanulói egy héliummal töltött ballont küldtek a sztratoszférába a tihanyi Belső-tó partjáról. A kísérlet helyszínét nem találomra választották ki, hanem a videókon megjelenő látvány kedvéért – írja a 777.

A piarista diákok szeptemberben vágtak neki a kutatási programnak. A ballont a Piarista Diákszövetség segítségével vették meg az Országos Meteorológiai Szolgálattól. A tudományos kísérletet rendesen előkészítették.

A különleges, kifejezetten magas-légköri felszállásokhoz tervezett ballon kamerája látványos felvételeket készített a tó környékéről, miközben a rajta lévő műszerek folyamatosan rögzítették a hőmérséklet, légnyomás, a metán és szén-monoxid koncentrációjának értékét, egészen 24 km magasságig.

A földre visszahulló műszert végül a felbocsátás helyétől 102 km-re, közvetlenül egy út mellett találták meg Szekszárd közelében.