V4 Híradó: Lengyelország „nem támogatja az EU elhibázott politikáját”

 

Naprakész, tematikus hírek a V4 országaiból – tájékozódjon a négy ország politikai, gazdasági és kulturális eseményeiről az M1-en!

Magyarország vezeti a V4-eket

Varsóban átadta a visegrádi-csoport elnökségét Lengyelország Magyarországnak: ezzel júliustól egy évig Magyarország vezeti a V4-eket. Még az ünnepség előtt a visegrádi kormányfők a Benelux-államok vezetőivel tanácskoztak, az egyik fő téma a bevándorlás volt.

A hét miniszterelnök az Európai Tanács néhány nap múlva esedékes brüsszeli találkozója előtt egyeztette álláspontját, több kérdésben is. Abban például egyetértettek, az Egyesült Királyság kiválása után különösen fontossá válik az uniós belső piac megerősítése. Arról sem volt vita, hogy csökkenteni kell a az uniós tagállamok közötti bér- és életszínvonal-különbségeket.

Robert Fico szlovák kormányfő a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: az EU csak akkor maradhat fent, ha a döntések egyetértésben születnek és nem egyes tagállamok diktálják őket.

Orbán Viktor a migráció témájáról szólva a csúcstalálkozó után arról beszélt: különböző kulturális háttérrel érkező országok vettek részt az egyeztetésen, ezért az álláspontok sok szempontból távol állnak egymástól. Ám jó néhány dologban mégis sikerült egyetérteni, ami nagy eredménynek számít, mondta a kormányfő.

„Egyetértettünk abban, hogy a határainkat meg kell védenünk, egyetértettünk abban, hogy jó lenne a menekülteket és a migránsokat minél korábbi időpontban szétválasztani. Egyetértettünk abban, hogy megállapodást kell kötni minden származási és tranzitországgal, és egyetértettünk abban is, hogy a biztonságos harmadik és származási országok közös európai uniós listáját fel kellene állítani” – mondta a miniszterelnök. Úgy fogalmazott: annak nem látja esélyét, hogy az unió egységes megoldást tudjon kialakítani a migráció kérdésében. Ezzel együtt Magyarország nem zárkózik el a tárgyalásoktól – tette hozzá.

Szydlo: néhány tízezer menedékkérő szétosztása nem megoldás

Lengyelország nem támogatja az Európai Unió elhibázott politikáját – ezzel a címmel jelent meg egy interjú a lengyel miniszterelnökkel, a Le Soir című lap belga kiadásában.

A kvótarendszer elutasítása miatt induló kötelezettségszegési eljárás kapcsán Beata Szydlo azt mondta: néhány tízezer menedékkérő szétosztása nem fogja megállítani a tömeges bevándorlást. Szerinte ehelyett növelni kell a háborús térségeknek szánt humanitárius segítséget. Hozzátette: a bevándorlók többsége amúgy sem akar Lengyelországba, Csehországba, vagy Magyarországra menni, inkább a gazdagabb országokban keresnek megélhetési lehetőséget.

Folynak a kiképzések Szlovákiában

Már csak néhány napig lehet önkéntes katonai kiképzésre jelentkezni Szlovákiában. A védelmi minisztérium azt tervezi, hogy évente kiképeznek 150 önkéntest, akik ezzel automatikusan tartalékosokká válnak. A kiképzés 11 hetes. A jelentkezők kiválasztásáról alapos orvosi kivizsgálás után döntenek.

Hat hónap után tér haza Irakból egy cseh orvoscsoport

A tizenhét tagú kontingens egy Moszultól északnyugatra lévő amerikai tábori kórházban teljesített szolgálatot. A cseh orvosok december óta csaknem 50 műtétet végeztek el, és több tucatnyi sebesültet láttak el, emellett a harcokban megsérült, illetve beteg iraki gyerekeken is segítettek.