Svájcnak megtiltották egy migráns deportálását

 

Egy szudáni menekült pert nyert Svájccal szemben az Emberi Jogok Európai Bíróságán, eszerint jogtalanul akarták deportálni.

Az említett férfi, akit csak A.I.-ként idéznek, 2012-ben érkezett Svájcba, amikor menekültkérelmet is benyújtott.

Az eljárás során elárulta, hogy középiskola óta tagja volt egy fegyveres szervezetnek, ami a kisebbségeket védte Dárfúr tartományban. 2005 óta szintén tagja volt egy lázadó ellenzéki milíciának, aminek a neve Igazság és Egyenlőség Mozgalom.

Az Igazság és Egyenlőség Mozgalma (JEM) nevű szudáni lázadó csoport fegyverese (b) a Szudáni Felszabadítási Hadsereg (SLA) harcosaival beszéli meg a hadműveleti tervet a szudáni Dárfúr tartomán yészaki részében fekvő el-Lajit város közelében 2004. október 24-én. A JEM és az SLA vállvetve próbálja útját állni a szudáni kormányhadsereg előrenyomunlásának Dárfúr északi részén. A kormány légiereje október 19. óta minden éjjel bombázza el-Lajitot, a város lakosságának többsége pedig a felkelők ellenőrizte környező falvakba menekült. (MTI/EPA/Nic Bothma)

Az Igazság és Egyenlőség Mozgalom (JEM) nevű szudáni lázadó csoport fegyverese (b) a Szudáni Felszabadítási Hadsereg (SLA) harcosaival beszéli meg a hadműveleti tervet a szudáni Dárfúr tartomány északi részében fekvő el-Lajit város közelében 2004. október 24-én. (MTI/EPA/Nic Bothma)

Miután a hatóságok meginterjúvolták, úgy döntöttek, hogy nem felel meg azoknak a kritériumoknak, amelyek menekültté tennék, így a deportálás mellett döntöttek.

Egy pert ez ügyben elveszett a svájci polgári bíróságon, ezután vitte magasabb szintre, azzal érvelve, hogy Szudánban üldöznék a korábbi tevékenysége miatt.

Az emberi jogi bíróság neki adott igazat, ugyanis szerintük jogosan feltételezhető, hogy amint visszaérkezne hazájába, azonnal őrizetbe vennék, kihallgatnák, esetleg még meg is kínoznák. A deportálással pedig megsértenék az Emberi Jogok Európai Egyezményét, ami tiltja a kínzást és védi az életet.

Ugyanakkor egy másik migráns esetében már Svájcnak kedvezett a bíróság, ugyanis ott szerintük nem állt fenn a veszélye annak, hogy Szudánban meghurcolnák.