Pihenjen, dolgozzon, vagy tanuljon a gyerek a szünetben?

 

Tanuljon-, dolgozzon-e a gyerek, vagy csak pihenjen és szórakozzon? Ez a nyár nagy kérdése, legalábbis a szülők részéről. Egy részük szerint fárasztó volt a tanév, ezért a gyerek ilyenkor bármit csinálhat. Mások viszont azt mondják, készülni kellene a következő tanévre, ha nem is most mindjárt a szünet elején, de valamikor a közepétől biztosan.

Csütörtökön kicsöngettek az iskolákban, befejeződött a 2016/17-es tanév és kezdetét vette a két és fél hónapos nyári szünet több mint 1, 2 millió általános iskolás és középiskolás számára.

Minden iskolai tanév vége stresszes, mind a pedagógusok, mind a szülők, mind pedig a gyerekek számára, és mindannyian elfáradnak a tanév végére. Természetes, hogy utóbbiak ilyenkor szeretnének minél inkább felszabadultan játszani, barátokkal találkozni, olyan szabadidős tevékenységekben részt venni, amelyekben sok örömet találnak és ki tudják benne pihenni magukat.

Meg kell beszélni a gyerekekkel

Már kiskortól kezdve érdemes ugyanakkor megbeszélni a gyerekekkel, hogyan alakuljon a szünidő. Nem rájuk kell bízni a döntést, csak figyelembe kell venni a véleményüket. Ahogy egyre idősebbek lesznek, úgy egyre inkább beleszólhatnak majd, miként szeretnék eltölteni a nyarat. Akkor már inkább nekik kell azt megbeszélniük a szülőkkel, mert a hátteret elsősorban ők biztosítják hozzá – magyarázta Földi Rita klinikai szakpszichológus az M1 Ma reggel című műsorában.

Elismerte, hogy a szülőknek nem mindig van annyi szabadidejük, mint a gyerekeknek, így óriási felelősség hárul az iskolákra is, például hogy milyen szabadidős tevékenységeket, táborokat szerveznek. Rengeteg az olyan, ahol nagyon szívesen vannak a gyerekek és jó elfoglaltságot tudnak biztosítani számukra.

Nem csak a magolás számít

Az új tanévvel kapcsolatban kifejtette: a tanulás fogalmát sokkal szélesebben kell értelmezni, mint hogy a gyerekek leülnek a könyv fölé, és feladatokat oldanak meg vagy képleteket memorizálnak. A játékos tevékenységekbe is rengeteg tanulást bele lehet vinni. Akár olyanokat is, amelyek azt a célt szolgálják, hogy a gyerekek ne felejtsék el a korábban megtanultakat. Az olvasás is nagyon hasznos tevékenység lehet ebből a szempontból – mutatott rá.

A szakértő azoknak, akiknek rosszul sikerült a tanévük, és esetleg megbuktak, vagy hosszabb betegség miatt vizsgát kell tenniük év elején, azt tanácsolta: a júniust még töltsék pihenéssel, utána pedig jól osszák be a szabadidejüket. A tanulás mellett legyen benne pihenés is, hogy a nyár számukra is hozzon örömet, feltöltődést – húzta alá Földi Rita.

Rengeteg a lehetőség

A diákok idén is számos tábor és programlehetőség közül választhatnak a szünidő tartalmas eltöltésére, és a diákmunkákat tekintve is széles a választék. A táborfigyelő.hu adatai szerint Magyarországon évente mintegy kétszázezer gyerek táborozik, csaknem nyolcszáz tábor között lehet válogatni.

A szünidő első heteiben még sok iskola biztosít valamilyen tábort, de ezek már önköltségesek, átlagosan napi 8000 forintba kerülnek étkezéssel. Az önkormányzatok és a helyi sportklubok is várják a gyermekeket, ezek hetente 30 ezer forintba kerülnek. Kicsit drágábbak a tematikus művészeti táborok, ahol az eszközhasználat miatt nőnek a kiadások.

Jóval költségesebbek az “ottalvós” tematikus táborok, amelyek közül a legnépszerűbbek a sport-, a nomád és a különböző szerepjátszó témák köré épülnek. Az elhelyezés színvonala befolyásolja az árfekvést, de mindenképpen 40 ezer forint feletti összeggel kell számolni hetenként, gyermekenként. A szervezők gyakran biztosítanak testvérkedvezményt, ezek mértéke maximum 10-15 százalék.

Gyerekek játszanak egy játszóházban a zuglói Jókai Mór Általános Iskolában tartott napközis nyári tábor külső programján a budapesti Millenáris Parkban 2015. július 21-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Gyerekek játszanak egy játszóházban a zuglói Jókai Mór Általános Iskolában tartott napközis nyári tábor külső programján a budapesti Millenáris Parkban. MTI Fotó: Balogh Zoltán

A nagyobbak dolgozhatnak is

A nyári diákmunkákat tekintve az idén is széles a választék, az iskolaszövetkezetek tájékoztatása szerint a tanulók dolgozhatnak például pénztáros, árufeltöltő, fürdősegéd, úszómester, hostess, rendezvényi kisegítő munkakörben, emellett várják őket nyelvtudást igénylő munkákra, a felsőoktatásban tanulók pedig informatikai, mérnöki területeken is el tudnak elhelyezkedni, teljes és részmunkaidőben egyaránt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium idén is meghirdeti a nyári diákmunkaprogramot 2,3 milliárd forintos támogatási összeggel, ebben a 16-25 éves diákok a területi, települési önkormányzatoknál vagy önkormányzati fenntartású intézményeknél kaphatnak munkalehetőséget.