Orbán: Különböző kulturális alapokból különböző migrációs politikák származnak

 

Különböző kulturális alapokból különböző migrációs politikák származnak - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Varsóban, a visegrádi országok (V4) és a Benelux-államok kormányfőinek csúcstalálkozója után.

Orbán Viktor a hét miniszterelnök közös sajtótájékoztatóján a migráció témájáról szólva kifejtette: a tanácskozáson – amelyen különböző kulturális hátterű és alapú államok vettek részt – voltak olyan országok, amelyek világossá tették, nem akarnak változtatni kulturális mintázatukon, “mások pedig már egy sokkal színesebb világban élnek, mint mi”.

Az EU próbáljon meg kialakítani egy közös koncepciót

Ez a nagy távolság is jól mutatja, milyen heroikus dologra vállalkozott az Európai Unió, hogy egy közös migrációs politikát építsen fel – mondta, tiszteletreméltónak nevezve ugyanakkor ezt a kísérletet, amelyben “kis lépésekben haladunk”, de voltak biztatásra okot adó részletek.

Xavier Bettel luxemburgi, Robert Fico szlovák, Mark Rutte holland, Beata Szydlo lengyel, Orbán Viktor magyar, Charles Michel belga és Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök (b-j) sajtótájékoztatót tart a V4-ek és a benelux államok kormányfői csúcstalálkozóján Varsóban 2017. június 19-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ezért “az EU-t továbbra is biztatjuk, hogy próbáljon kialakítani az egymástól távoli álláspontok ellenére valami közös koncepciót” – tette hozzá a kormányfő. A V4-Benelux-csúcstalálkozó migrációs véleményeit úgy összegezte: “a külső dimenziót tekintve nagyobb egyetértés volt, mint a belsőt tekintve”.

A határokat meg kell védeni 

Egyetértés volt abban, hogy a határokat meg kell védeni, hogy jó lenne a menekülteket és a migránsokat minél korábban szétválasztani, ahogyan abban is, hogy megállapodást kell kötni minden származási és tranzitországgal. Emellett fel kellene állítani a biztonságos harmadik és származási országok közös EU-s listáját – sorolta a közös pontokat Orbán Viktor.

Bár a vélemények sokszínűek, mégis sikerült néhány kérdésben egyetérteni, ami megbecsülendő érték és eredmény – zárta nyilatkozatát a miniszterelnök, akinek szavai szerint az izgalmas találkozón közelebb kerültek a Benelux-országok vezetőihez, mint azt korábban gondolta volna.

Orbán Viktor miniszterelnök (k) a V4-ek és a benelux államok kormányfői csúcstalálkozóján tartott sajtótájékoztatón Varsóban 2017. június 19-én. Mellette Mark Rutte holland, Beata Szydlo lengyel, Charles Michel belga és Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök (b-j). MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Magyarország nem zárkózik el a tárgyalásoktól

A kormányfő újságírói kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy “a migráció kérdése minden nemzetet a szívénél érint meg”, arról a kérdésről szól ugyanis, “kikkel élünk együtt egy országban”. Mivel “különböző történelem van mögöttünk, mások a hagyományaink, mást gondolunk a saját magunk integrációs képességéről, ezért nagyon nehéz lesz egy közös álláspontot kialakítani” – mondta a miniszterelnök.

Kifejtette: noha olyan álláspont kialakítható, amelynek vannak egybeeső elemei, de egy egységes európai migrációs politika kialakítása felől kétségei vannak, és nem is nagyon látja az esélyét, de Magyarország nem zárkózik el a tárgyalásoktól.

Magyarország átveszi a V4-országcsoport soros elnökségét

Magyarország tiszteletben tartja az uniós tagállamok közötti – a történelmi okokból érthető – kulturális különbségeket, és a tisztelet mondatja azt, hogy “itt az a helyes, ha az ambíciószintet alacsonyan tartjuk” – fogalmazott.

Egy másik kérdésre Orbán Viktor azt mondta: közép-európaiként az identitás kérdését tartja a legfontosabbnak, és a migráció éppen ezzel függ össze. “Ne csináljunk olyan migrációs politikát, amelynek eredményeképpen mi többé nem leszünk azok, akik most vagyunk” – szavai szerint ez a magyar álláspont antropológiai alapja.

A csúcstalálkozó után, hétfő délután a varsói Királyi Várban Lengyelország ünnepélyesen átadja a V4-országcsoport soros – júliustól 2018. júniusig tartó – elnökségét Magyarországnak.