Mészárszéket lepleztek le a turistaparadicsomban

 

Bali rendkívül népszerű úti cél a nyugati és az ausztrál nyaralók körében is. Épp ezért is meglepő, hogy az egyik legkeresettebb indonéz sziget éttermei kutyahússal etetik turistáikat, melyet omlós csirke néven helyeznek el a gyanútlan turisták tányérján vagy a helyi boltok polcain.

Az Animal Australia “Bali rejtett húskereskedelméről” készített kisfilmjében a kutyák brutális lemészárlására hívja fel a figyelmet. A gazdátlan és az utcáról ellopott ebeket nem csak a helyiek fogyasztják, hanem a méregdrága, turistáknak készített ételeket is a hűséges négylábúak húsából készítik.

Forrás: Animals Australia / Independent

Forrás: Animals Australia / Independent

“Bambuszládákba vagy műanyag rizses zsákokba dobják bele a megrémült kutyákat, akiket éjjel mészárolnak le. A lábaikat és a szájukat összekötik dróttal, hogy ne lehessen hallani a nyöszörgésüket” – mondta az állatvédő szervezet vezetője, Lyn White. Ezek a megkötözött állatok sokszor órákig, napokig várnak a mészárszékre. Mikor levágják őket, a többi kutya is ott van és végignézik - tudósított az Independent.

Nem minden szaté csirke

A kutyahúsüzlet virágzásnak indul Baliban. Évente hétszer több kutyát vágnak le, mint a legrettegettebb kínai gasztrohétvégén, a Yulin Kutyaevő Fesztiválon.

Az állatvédő szervezet dokumentumfilmjét hétfő este sugározzák a brit televízióban. A riportfilm főleg az utcai élelmiszerboltokra koncentrál, ahol csirke néven bizony kutyahúst árulnak a helyiek. A szervezet nyomozója kiderítette, hogy legalább 70 olyan étterem működik Balin, ahol szintúgy kutyahússal helyettesítik a csirkés ételeket. Általában szaté néven forgalmazzák, így a nyugati turisták abban a hiedelemben falatoznak, hogy csak egy különleges módon elkészített csirkés ételt fogyasztanak.

Forrás: Independent / Animals Australia

Forrás: Independent / Animals Australia

Beépült egy nyomozó a mészárosok közé

Az állatvédő egyik nyomozója részletesen elmesélte, hogy hogyan épülte be a kutyamészárlók közé. Mikor már megbíztak benne, elvitték magukkal “vadászni”, így láthatta, hogyan hajszolják, mérgezik meg és ölik le a kutyákat.

“Mivel az állatokat érintő kegyetlenségek után nyomozok, azt hittem, felkészültem az erőszakos jelenetekre. De arra, ahogy ezeket a kutyákat elfogják, egyszerűen semmi sem készíthetett fel. Megpróbáltam arra koncentrálni, hogy levideózzam azt, amit látok, de egyszerűen szívszorító volt, ahogy azok a kutyák nyöszörögtek, jajgattak és keseregtek” – mesélte.

“A turisták az utcákon sétálnak, és meglátják a szatét árusító voltokat. Meg sem fordul a fejükben, hogy ez kutyát tartalmaz. De ez a megtévesztés nem csupán a leghűségesebb állatok elfogyasztásáról szól. A lemészárolt kutyák húsa sokszor veszélyes baktériumokat tartalmaz, így nemcsak a kegyetlenséggel nem törődnek, hanem az élelmiszer-biztonsági előírásokkal sem” – figyelmeztetett a nyomozó.

Forrás: Independent / Animals Australia

Forrás: Independent / Animals Australia

Forrás:Independent / Animals Australia

Forrás:Independent / Animals Australia

A szigeten vannak olyan szervezetek, amik megpróbálják visszaszorítani ezt a kegyetlen üzletet. Ilyen például a Balinese Animal Welfare Association állatvédő szervezet is, akik jelenleg 150 kutyáért felelősek. De a 70 ezer veszélyben lévő kutya helyzetén ők sem tudnak érdemben segíteni.