Megdöbbentő felvételek készültek a portugáliai tűzvészről

 

Drámai felvételek készültek Portugáliában arról az útról, amelyen az emberek menekülni próbáltak az erdőtűz elől. Útközben többen füstmérgezést kaptak, vagy bent égtek a kocsiban. Mindent szürke hamu és por borít, egymás mellett állnak a kiégett autók – számolt be az M1 Híradója. Összesen 62 áldozatról lehet tudni, a tüzet pedig még mindig nem sikerült megfékezni.

Megdöbbentő drónkamerás felvételek szerint Pedrogao Grande mellett a tűzvész elől sokan autóval próbáltak meg elmenekülni. A felvételek alapján egyértelmű, hogy a tűz gyakorlatilag körbezárta a menekülőket, miközben a körülöttük lévő fenyvesekből égő ágak zuhantak az útra.

A tűzvész több mint 60 halálos áldozata közül 47-en ezen az úton vesztették életüket. Füstmérgezést kaptak, vagy halálra égtek.

Voltak, akik azért élték túl a katasztrófát, mert otthon maradtak: egy asszonyt hősként ünnepelnek a környéken, miután 12 embert bújtatott el a házuk víztározójában. Több mint 6 órát töltöttek a vízben, arra várva, hogy a tűz kialudjon.

Számos lakóházat elpusztítottak a lángok, több tucatnyi embernek kellett elhagynia otthonát.

Szombat óta tombol a tűz

Portugália középső részén még szombaton gyulladt ki a növényzet, a lángok az óriási szárazság és a kánikula miatt gyorsan továbbterjedtek. A rendőrség szerint egy fába csaphatott bele a villám, ez okozhatta a tüzet.

A spanyol légierő által közreadott képen egy spanyol katonai repülőgép száll a Portugália középső részén tomboló erdőtűz felett Pedrógao Grande település közelében 2017. június 18-án. (MTI/EPA/Paulo Novais)

Az ország középső részén továbbra is hatalmas területen ég az erdő. A lángokkal több mint 1700 tűzoltó küzd, mintegy félezer kocsival. Az oltásba a szomszédos Spanyolország tűzoltói is bekapcsolódtak.

Háromnapos gyász

A portugál elnök vasárnap háromnapos nemzeti gyászt hirdetett. Az Európai Unió környezetvédelmi miniszterei egyperces néma csenddel emlékeztek a portugál erdőtűz áldozataira Luxemburgban hétfőn. Brüsszelben, az Európai Parlament épülete előtt félárbócra eresztették a zászlókat.

„Magyarország őszintén osztozik a portugálok gyászában”

Részvétét fejezte ki a portugál államfőnek küldött levelében Áder János az erdőtűz miatt. A köztársasági elnök azt írta: Magyarország őszintén osztozik a portugálok gyászában, és lélekben mi is ott állunk a baráti Portugália népe mellett.

Áder János a magyar nép nevében is részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, a katasztrófa sérültjeinek pedig mielőbbi felgyógyulást kívánt.