Londoni tűzvész: 79 lehet a halálos áldozatok száma

 

A rendőrség szerint elérheti a 79-et a múlt heti londoni tűzvész halálos áldozatainak száma. A vizsgálatot vezető rendőrtiszt hétfői tájékoztatása szerint az adat tartalmazza az eltűntek számát is, a hatóságok feltételezése szerint azonban ők is életüket vesztették a katasztrófában.

Stuart Cundy rendőrparancsnok sajtótájékoztatóján elmondta: a szám még mindig változhat, de már nem olyan jelentős mértékben, mint a korábbi napokban. A múlt szerdai tűzvész utáni első hírek legalább 6 halálos áldozatról szóltak, de a rendőrség már akkor jelezte, hogy a végleges szám nagy valószínűséggel ennél sokkal magasabb lesz. A parancsnok arról is beszámolt, hogy épségben előkerült öt olyan ember, akiről eddig azt hitték, hogy eltűntek a Grenfell Tower nevű 24 emeletes toronyházat csaknem teljesen felemésztő tűzvészben.

A londoni rendőrség által 2017. június 19-én közreadott kép a nyugat-londoni Grenfell Tower toronyház kiégett épületének bejáratáról 2017. június 18-án, négy nappal a huszonnégy emeletes lakóházban kitört tűzvész után. A hatóságok tájékoztatása szerint legalább ötvennyolct ember vesztette életét a június 14-i katasztrófában, de ez a szám emelkedhet, mivel még mindig vannak holttestek az épületben. (MTI/EPA/Londoni rendőrség)

A londoni rendőrség által 2017. június 19-én közreadott kép a nyugat-londoni Grenfell Tower toronyház kiégett épületének bejáratáról 2017. június 18-án, négy nappal a huszonnégy emeletes lakóházban kitört tűzvész után. A hatóságok tájékoztatása szerint legalább ötvennyolct ember vesztette életét a június 14-i katasztrófában, de ez a szám emelkedhet, mivel még mindig vannak holttestek az épületben. (MTI/EPA/Londoni rendőrség)

A vizsgálat irányítója elmondta, hogy 18 sérült van még kórházban, kilencnek az állapota kritikus. Stuart Cundy szerint a 127 lakásos épület átkutatása még hosszú ideig, várhatóan “sok-sok hétig” eltart. A rendőrparancsnok kijelentette: a vizsgálat kiterjed annak megállapítására is, hogy terhel-e “egyéneket vagy intézményeket” bűnügyi felelősség a tűzvész miatt.

A Scotland Yard már a múlt héten közölte, hogy bűnügyi vizsgálatot indított a katasztrófa ügyében. Elindult a műszaki vizsgálat is, amely jelenleg az épület tavaly befejeződött felújítására összpontosít. A toronyházat a renoválás során külső hő- és esőszigetelő burkolóelemekkel látták el, és a szakértők azt próbálják kideríteni, hogy ezek alapanyaga mennyire volt tűzálló. A helyi lakóközösség érdekképviseletét ellátó szervezetek azzal vádolják a kivitelezőt – a londoni Kensington and Chelsea kerület tanácsának ingatlankezelő cégét -, hogy igyekezett minél olcsóbb anyagokat felhasználni.

A londoni rendőrség által 2017. június 19-én közreadott kép a nyugat-londoni Grenfell Tower toronyház kiégett épületének liftjeiről 2017. június 18-án, négy nappal a huszonnégy emeletes lakóházban kitört tűzvész után - a hatóságok tájékoztatása szerint legalább ötvennyolct ember vesztette életét a június 14-i katasztrófában, de ez a szám emelkedhet, mivel még mindig vannak holttestek az épületben (Fotó: MTI/EPA/Londoni rendőrség)

A londoni rendőrség által 2017. június 19-én közreadott kép a nyugat-londoni Grenfell Tower toronyház kiégett épületének liftjeiről 2017. június 18-án, négy nappal a huszonnégy emeletes lakóházban kitört tűzvész után – a hatóságok tájékoztatása szerint legalább ötvennyolct ember vesztette életét a június 14-i katasztrófában, de ez a szám emelkedhet, mivel még mindig vannak holttestek az épületben (Fotó: MTI/EPA/Londoni rendőrség)

Az égő toronyházról készült felvételeken látszik, hogy az alsó szinteken kitört tűz rendkívül gyorsan terjedt felfelé az épület külső falfelületein. Nagy-Britanniában négyezer hasonló toronyház épült a múlt század 60-as és 70-es éveiben, a legtöbb közülük ma is lakott. Nick Hurd, a brit belügyminisztérium államtitkára, aki a rendőrség és a tűzoltóság munkáját is felügyeli, elrendelte az összes ilyen lakóépület teljes tűzbiztonsági felülvizsgálatát. A brit kormány első gyorssegélyként 5500 fontot (kétmillió forintot) folyósít mindazoknak, akiknek a lakása megsemmisült a tűzben.

A kormány emellett létrehozott egy ötmillió fontos (csaknem 1,8 milliárd forintos) alapot is, amelyből a károsultak ruhát, élelmiszert, egyéb alapvető fontosságú cikkeket vásárolhatnak. Theresa May miniszterelnök a hétvégén megígérte, hogy ha további anyagi forrásokra lesz szükség, a kormány azt is biztosítani fogja. May háromhetes határidőt szabott a tűzvészben elpusztult lakások lakóinak tartós és lehetőleg eddigi lakhelyükhöz közeli elhelyezésére, és előírta, hogy a hatóságok naponta tájékoztassák őt az ebben elért haladásról.