Legkevesebb 126 migráns fulladt a Földközi-tengerbe egy hajótörést követően

 

Legkevesebb 126 migráns fulladt a Földközi-tengerbe egy hajótörést követően a hét végén - közölték túlélők hétfőn a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) munkatársaival azután, hogy megérkeztek a szicíliai Palermo kikötőjébe.

Flavio Di Giacomo, az IOM szóvivője az EFE spanyol hírügynökséggel közölte, hogy a nyílt tengeren kimentett négy – kettő nigériai, és kettő szudáni állampolgárságú – migráns sokkos állapotban volt partot érését követően.

Az IOM-szóvivő a túlélők beszámolójára hivatkozva elmondta, hogy a rajtuk kívül 126 – többségükben szudáni – migránst szállító csónak még múlt csütörtökön indult el a líbiai partoktól, a hajót azonban pár órával később líbiai kalózok támadták meg, akik ellopták a csónak motorját. Ezt követően víz kezdett szivárogni a hajóba, amely végül elsüllyedt, a hajótörést az említett négy migránson kívül senki sem élte túl.

A hullámokon hánykolódó négy személyt később líbiai halászok vették észre, és mentették ki, majd ezt követően egy másik, szintén az európai partok felé tartó és migránsokat szállító hajóra tették. A hajót később az olasz parti őrség feltartóztatta, és a négy túlélőt a palermói partokra hétfőn érkezett több mint ezer migráns közé szállította.

Giacomo elmondta azt is, hogy a beszámoló hitelességét ellenőrizendő beszéltek a “második” csónakon utazó migránsokkal, akik megerősítették a négy migráns által elmondottakat.

A helyi hatóságok több mint ötszáz fős csoport érkezését várják az esti órákban a szintén dél-olaszországi Salerno kikötőjébe, akiket egy spanyol hadihajó szállít Olaszországba. Év eleje óta mintegy 70 ezer menedékkérő érkezett az olaszországi partokra, ami tizenöt százalékkal több mint a tavalyi év ugyanezen időszakában.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának május végi beszámolója szerint mintegy 1720 ember vesztette életét a földközi-tengeri útvonalon, miközben az európai partokat próbálta elérni.

A címlapkép illusztráció.