Az EU meghosszabbította az Oroszország elleni szankciókat

 

Egy évvel meghosszabbította az Európai Unió a hivatalosan Ukrajnához tartozó Krím félsziget törvénytelen annektálása miatt Oroszország ellen elrendelt gazdasági szankciókat - tudatta hétfőn a tagállami kormányokat tömörítő miniszteri tanács sajtószolgálata.

Az uniós büntetőintézkedések hatályát 2018. június 23-ig tolta ki az Európai Unió Tanácsa.

Résztvevők a Krím Oroszországhoz csatolásának második évfordulója alkalmából rendezett koncerten Moszkva belvárosában 2016. március 18-án - két évvel korábban, 2014. március 16-án az Ukrajnához tartozó Krím félszigeten a helyi oroszbarát vezetés által kiírt népszavazáson a lakosok nagy többsége az Oroszországhoz való csatlakozás mellett foglalt állást (Fotó: MTI/EPA pool/Makszim Sipenkov)

Résztvevők a Krím Oroszországhoz csatolásának második évfordulója alkalmából rendezett koncerten Moszkva belvárosában 2016. március 18-án – két évvel korábban, 2014. március 16-án az Ukrajnához tartozó Krím félszigeten a helyi oroszbarát vezetés által kiírt népszavazáson a lakosok nagy többsége az Oroszországhoz való csatlakozás mellett foglalt állást (Fotó: MTI/EPA pool/Makszim Sipenkov)

A korlátozások elsősorban a Krímről vagy Szevasztopolból származó áruk behozatalára és az oda irányuló beruházásokra vonatkoznak. Tiltják emellett az uniós bejegyzésű turisztikai cégek tevékenységét a félszigeten, illetve a közlekedési, a távközlési és az energetikai ágazatban használatos, valamint az olaj-, földgáz- és ásványianyag-források kutatásához, feltárásához és kitermeléséhez szükséges bizonyos termékek és technológiák exportját.

Mint a közleményben írták: az Európai Unió továbbra is elítéli a Krím és Szevasztopol jogellenes annektálását, és változatlanul elkötelezett amellett, hogy a területek elcsatolását nem fogja elismerni.