Irán újabb rakétacsapásokat helyezett kilátásba

 

Újabb rakétacsapásokkal fenyegette meg az Iszlám Állam nevű terrorszervezet fegyvereseit hétfőn az iráni Forradalmi Gárda, ha a szélsőségesek ismét veszélybe sodorják az iráni köztársaság biztonságát.

“Ha az Iszlám Állam megsérti országunk biztonságát, akkor egészen biztos lesznek még rakétakilövések, és még nagyobb erővel” – idézte az iráni állami televízió honlapja Ramazán Saríf tábornokot, a Forradalmi Gárda szóvivőjét. Saríf azt mondta: Irán vasárnap hat, 700 kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki az Iszlám Állam által ellenőrzött szíriai területekre, amit “sikeres, de korlátozott” csapásnak nevezett.

Az új Bavar-373 típusú, saját fejlesztésű rakétavédelmi rendszer bemutatója az iráni nemzeti hadiipari nap alkalmából rendezett teheráni kiállításon (Fotó: MTI/EPA/Iráni elnökség hivatalos honlapja)

Az új Bavar-373 típusú, saját fejlesztésű rakétavédelmi rendszer bemutatója az iráni nemzeti hadiipari nap alkalmából rendezett teheráni kiállításon (Fotó: MTI/EPA/Iráni elnökség hivatalos honlapja)

A rakéták elérték céljukat, az IÁ parancsnoki központjait és fegyverraktárait semmisítették meg. Saríf szerint a rakétacsapásokról Teherán előzőleg egyeztetett Damaszkusszal, a rakéták Irak területén átrepülve hatoltak be Szíria légterébe, és csapódtak be a kelet-szíriai Deir-ez-Zór tartomány különböző helyszínein.

Amír Ali Hadzsizade, a Forradalmi Gárda légierejének parancsnoka kifejtette, hogy előzőleg Damaszkusz környékéről a támadások helyszínére drónokat küldtek, s az általuk készített élő felvételek tanúskodnak a légicsapások pontosságáról. A legfőbb célpont egy kisebb létesítmény volt, ahol terroristák tartózkodtak. “Ennek a létesítménynek a pontos eltalálása 700 kilométeres távolságból világos üzenet a terroristáknak, hogy milyen képességekkel rendelkezik Irán” – mondta Hadzsizade.

Irán a teheráni parlament és Khomeini-szentély ellen elkövetett, 17 ember halálát okozó terrortámadásra válaszul mért rakétacsapást az Iszlám Államra, amely akkor magára vállalta az iráni terrortámadás elkövetését.