Hazánk az elsők között vezetné be az 5G-technológiát

 

Megalakult az 5G-koalíció – vagyis mostantól együtt dolgozik a kormány, több telefonos cég, szakmai szervezet és egyetem azért, hogy Magyarország a világ élvonalába tartozzon az 5G technika kiépítésében. Az 5G-technológia már olyan gyors adatátvitelre képes, ami alapjaiban változtathatja meg az életünket – többek között erről is beszélt az M1 hétfő esti műsorában Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Program összehangolásáért és megvalósításáért felelős miniszterelnöki biztos.

Az 5G-s, azaz ötödik generációs technológia az adatátviteli sebesség nagyságrendekkel való megnövekedését jelenti – foglalta össze a kommunikációs fejlesztés lényegét az M1-en Deutsch Tamás. Hozzátette: az 5G technológiában az adatátvitel során tapasztalható késleltetés a tizedére csökken, vagyis lényegében megszűnik, jelenidőben lehetővé teszi az adatok eljuttatását az egyik berendezéstől a másikig. Mindez olyan technológiai újítások esetében is különös fontosságú, mint az önvezető autók – fejtette ki Deutsch Tamás.

Hangsúlyozta: ma a digitális fejlesztések során a legfontosabb kérdés az, hogy melyik ország mikor lesz képes az 5G-technológiát alkalmazni.

A ma létrejött magyarországi 5G-koalíció célja, hogy rendkívüli gyorsasággal elkészüljön a gyakorlati lépéseket tartalmazó 5G-stratégia, kialakuljon egy olyan tesztkörnyezet, ahol ki tudjuk próbálni az 5G-technológiát. Amikor pedig a szabványról megszületik a döntés, akkor Magyarország azon országok közé tartozzon a világon, ahol az elsők között vezetik be ezt a technológiát – mondta a miniszterelnöki biztos.

A magyarországi 5G-koalíció alapító nyilatkozatát hétfőn írták alá Budapesten: a 46 kormányzati és piaci szereplő, szakmai szervezet, ipari érdekképviselet és egyetem technológiai összefogása az ötödik generációs mobiltechnológia fejlesztését, valamint sikeres és gyors magyarországi bevezetését tűzte célul.