Európa minden idők legnagyobb terrorfenyegetettségével áll szemben

 

Minden idők legnagyobb terrorfenyegetettségével áll szemben Európa, ezért világos beszédre és határozott cselekvésre van szükség az európai emberek megvédése érdekében - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Luxembourgban, az európai uniós tagországok külügyminiszteri tanácskozásának szünetében hétfőn.

A miniszter elmondta, az elmúlt időszak eseményei azt mutatják, hogy a korábbi integrációs sémák kudarcot vallottak, és óriási feszültségek vannak az európai társadalmakban.

Ezért minden európai politikának Európa és az európai emberek biztonságának helyreállításáról kell szólnia, az Európai Uniónak (EU) pedig a terrorizmus és a terroristák ellen kell fellépnie, nem pedig azokat büntetnie, akik próbálják megállítani a bevándorlási hullámot és valós intézkedéseket hoznak az európai emberek megvédése érdekében – hangsúlyozta a miniszter.

Szijjártó Péter hozzátette, a terrorista fenyegetés legyőzéséhez az illegális migrációt teljes mértékben meg kell állítani. El kell érni, hogy csak szabályosan léphessenek Európába azok, akik nem jelentenek veszélyt az európai társadalomra, továbbá azok maradhassanak az unió területén, akik a fennálló szabályok szerint megtehetik.

A miniszter elmondta, hogy érzelmektől fűtött, kiélezett és személyeskedésig menő vita zajlott a külügyek tanácsában arról a főként Magyarország és Ausztria által képviselt álláspontról, hogy az Európai Unió határain kívül kell eldönteni, ki jogosult a belépésre. E két ország szerint ehhez elengedhetetlen a menekültek és bevándorlók regisztrációját ellátó, uniós fenntartású befogadó központok létrehozása. Az álláspontot támadó országok a biztonsággal szemben a befogadási szempontokat létesítik előnyben és határozottan a kötelező betelepítési kvóták mellett érvelnek – tette hozzá.

A bizonyos országok által hevesen ellenzett magyar és osztrák javaslatok között szerepelt az is, hogy az EU a határain kívül eső országok közül csak azoknak juttasson fejlesztési forrást, amelyek migrációs kérdében teljes mértékben együttműködnek, amelyek mindent megtesznek az országukból kiáramló migráció megszüntetéséért és azért, hogy ne tranzitországként szolgáljanak – mondta Szijjártó Péter. Uniós források szerint Luxemburg és Németország ellenzi hevesen e javaslatokat.

A miniszter aláhúzta, ameddig erről nincs megállapodás, addig a terrorizmus elleni harcot Európa nem fogja tudni megnyerni. Magyarország nemzetközi támadások kereszttüzében két kerítést épített, szigorította törvényeit, rendőröket és katonákat küldött a schengeni övezet déli határára és más nyugat-balkáni országokba. Az uniónak is határozottan kell cselekednie és nem azokat támadnia, akik fellépnek az illegális migrációval szemben, hanem segíteni azokat, akik valós tetteket hajlandóak végrehajtani – tette hozzá Szijjártó Péter.