Elvitték a férfiakat, Zomboron mégsem csökken a feszültség

 

Ez a hét sem volt könnyű a déli határon: hétfő óta összesen 430-an próbáltak meg átjutni illegálisan Magyarországra. A határmenti szerb településeken egyre fogy a türelem, a lakók nehezen viselik a bevándorlókat. A migránsok ugyanis sokszor nemcsak szemetet hagynak maguk után, de a gyümölcsösökben is kárt tesznek.

Szeméthegyek, eldobált ruhaneműk, táskák, sátrak, élelmiszer. Ezt hagyják a bevándorlók maguk után a magyar határ szerbiai oldalán. A bevándorlók az elhagyott tanyákon és az erdőkben bujkálnak, innen próbálnak éjszaka illegálisan átjutni a határon.

A horgosiak azt mondják, naponta találkoznak bevándorló csoportokkal, akik gyakran tesznek kárt a vagyontárgyaikban. A magyar határtól mintegy 30 kilométerre, Zomborban is hasonló a helyzet. A város közterein több kárt is tettek a bevándorlók.

A településen nyílt befogadó központ működik, ahol nemrég a családok mellett mintegy 200 egyedülálló férfi is lakott. Ők gyakran csoportostól vonultak az utcákon, a közkútnál mosakodtak, és sokszor a focipályát is elfoglalták.

A helyieket addig nem zavarta a migránsok jelenléte, ameddig nem történtek incidensek. A bevándorlók ugyanis elkezdtek éjszaka is hangosodni, betörtek az udvarokba, majd a fiatal lányoknak és az asszonyoknak is egyre gyakrabban tettek szexuális ajánlatokat.

Migránsok Szerbiában ételosztásra várnak. MTI/EPA Fotó

MTI/EPA Fotó

A zomboriak napokig tüntettek azért, hogy a migránsok ne járkálhassanak szabadon a környéken. A hatóságok szombatra meghallgatták a helyiek kérését, egy hajnali rendőrségi akcióban négy autóbusznyi egyedülálló férfit el szállítottak a dél-szerbiai Presevóba.

Azok akik, maradthattak a határ közelében úgy érzik, ez számukra is egy figyelmezetés volt.

Bár az akció után érezhetően csökkent az elmúlt napok feszültsége a városban, a helyiek vasárnap estére újabb összejövetelt hívtak.

A szerb-magyar határon szombaton 40-en próbálkoztak illegális határátlépéssel. A rendőrség összesítése szerint Szerbia felől idén már több mint 9000-en akartak Magyarországon keresztül Nyugat-Európába jutni.