Belenéztek az újságírók fejébe

 

A végrehajtói feladatok nem a szakma erősségei, de legalább a stresszt tudják kezelni, mert fontosnak gondolják hivatásukat.

Az újságírók agya az átlag alatti szinten van végrehajtói feladatok terén – erre jutott egy új kutatás, hívja fel a figyelmet a Business Insider. Mindez azt jelenti, hogy az érzelmeiket nem tudják annyira határok közé szorítani, előítéleteiket kordában tartani, összetett problémákat megoldani, feladatok között váltani, kreatív és rugalmas módon gondolkodni, és a jövő és a múlt problémái is állandóan kísértik őket.

Ez nem reprezentatív

Azért vannak jó hírek is az írásban a szakma számára, miszerint nem igazán lehet reprezentatívnak nevezni a kutatást, hiszen mindössze negyven újságírót figyeltek meg hét hónapon keresztül. A nyomtatott, tévés és rádiós, valamint online platformokról vizsgált személyek életstílusa, egészsége és viselkedése is górcső alá került. Vértesztnek is alá vetették őket, szívritmus-figyelőt viseltek három napig, evési és ivási szokásaikról naplót vezettek egy hétig.

Alkohol, koffein és cukor

Az, hogy az agyműködésüket vizsgáló tesztek bizonyos részein átlag alatt muzsikáltak, betudható annak, hogy nem tudtak pihenni, valamint hogy alkohollal, koffeinnel és cukros ételekkel „kezelik” magukat. Az újságírók jelentős része, 40 százalék, több alkoholt ivott, mint az ajánlott mennyiség (14), nevesül 18 egységet vagy többet hetente. Ugyanakkor nem vittek be elég vizet, csak 5 százalékuk hidratált megfelelően.

Küldetéstudat

Stressztűrő képességük ugyanakkor igen magas, jobban bírják a nyomást, mint a bankárok vagy az értékesítők. A határidők, a nyilvános elszámoltathatóság, a közösségi médiában való (le)szereplés, a kiszámíthatatlan és komoly munkaterhelés, valamint az alacsony bérek tartoznak a stresszfaktorok közé. Mindezek ellenére nem voltak az átlagnál nagyobb nyomás alatt, a vértesztek szerint kortizon – a stresszhormon – szintjük átlagos volt. Ez annak tudható be, hogy a részvevők szerint munkájuk komoly jelentőséggel bír – húzza alá a tanulmány.