Autóikban végzett az emberekkel a portugál tűzvész

 

Ötvenhét ember életét vesztette, ötvenkilenc pedig megsérült egy rendkívül heves erdőtűzben a Portugália középső részén található Leiria térségében szombaton - közölte Joao Gomes portugál közigazgatási államtitkár vasárnap.

Hrisztosz Sztilianidesz humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős uniós biztos együttérzését fejezte ki, és jelezte: “az Európai Unió maximálisan kész segíteni”. Portugália kérésére Spanyolország és Franciaország is több repülőgépet küld a térségbe, hogy segítsenek megfékezni a továbbra is tomboló tüzet.

Az első jelentések 19 halottról szóltak, de a szám fokozatosan emelkedett, és tovább nőhet.

Horror az úton

A tűz a Lisszabontól kétszáz kilométerre északkeletre fekvő Pedrógao Grande település közelében, az autóúton lepte meg az áldozatok egy részét. Voltak, akik füstmérgezés miatt haltak meg, mások pedig bennégtek a kocsijukban, amikor a lángok csapdájába estek, vagy később, a kórházban haltak bele a sérüléseikbe.

Pokol az utakon Fotó: EPA/PAULO CUNHA

Pokol az utakon
Fotó: EPA/PAULO CUNHA

Több sérült állapota súlyos, ötüké pedig válságos. Marcelo Rebelo de Souza államfő és a miniszterelnök szombat este a helyszínre utazott.  A számos falut fenyegető tűz okát továbbra sem tudják.

Pokoli sebesség

A lángok nagy erővel és “megmagyarázhatatlan” sebességgel terjedtek – mondta a belügyminisztérium szóvivője.

Fotó: EPA/PAULO CUNHA

Portugáliában szombaton a 40 Celsius fokot is meghaladta a hőmérséklet.

Vasárnap 692 tűzoltó 224 tűzoltóautóval oltotta a lángokat, munkájukhoz két repülőgép is csatlakozott.