Három ingatlanközvetítő lehet érintett a perben

 

Újabb három ingatlanközvetítő cég ellen indított pert a Pest Megyei Főügyészség. A kereset szerint tisztességtelen szerződési feltételeket kötnek ki, amikor elvállalják egy ingatlan eladását. Például akkor is kérik a közvetítői díjat, ha nem is tudták eladni a házat vagy lakást.

Az egyik legnagyobb hazai ingatlanközvetítő, amelyet egy lakás értékesítésével bízta meg annak tulajdonosa a megbízási szerződésben többek között kikötötte, hogy az ügyfélnek akkor is ki kell fizetnie a jutalékot, ha ő maga adja el az ingatlant, mondjuk egy ismerősének. És azt is, hogy akkor is jár a közvetítői jutalék, ha végül nem adják el a lakást. Két másik, nagy ingatlanközvetítő cég is hasonló szerződéseket irat alá a megbízóival. Az ügyészség szerint ezek a szerződési feltételek sértik a jóhiszeműség és a tisztesség követelményét.

Az M1 értesülései szerint az ügyészség az Otthon Centrum, az Immo 1 és a Casa Futura Kft. szerződéseit támadta meg a bíróságon. Az M1 Híradója szerette volna megszólaltatni az érintett cégeket, hogy mi a véleményük a keresetről, illetve tervezik-e, hogy önként módosítják a kifogásolt részeket.

A megkeresésünkre csupán az Otthon Centrum válaszolt, azt írták, nincs tudomásuk az ügyészség keresetéről, így érdemben nem tudnak nyilatkozni.

Mivel az ügyészség nem a három nagy céget, hanem egy-egy alvállalkozójukat, pontosabban franchise-partnerüket perelte be, az Otthon Centrum, az Immo 1 és a Casa Futura Kft. hivatalosan nem is kap értesítést a per megindulásáról. Az ügyészség keresete mégis az ő szerződési feltételeiket támadja.

A Pest Megyei Főügyészség egyébként nem először indít pert ingatlanközvetítők ellen a tisztességtelen szerződések miatt. A bíróság eddig minden esetben az ügyészségnek adott igazat és kimondta a vitatott szerződési pontok érvénytelenségét.