Három nélkülözhetetlen app, ami helyet spórol a mobilunkon

 

Soha nincs elég tárhely egy okostelefonon. És nem kell rögtön törölni a fotókat, ha pedig megszabadulunk az alkalmazásoktól, önmagából az sem elég.

Google Fotók

Két éve működik, de sokan mégsem tudják, hogy a Fotók alkalmazás korlátlan tárhelyhasználattal menti a képeket a Google fiókunkba – ha ki nem kapcsoljuk.

Google-Fotok-szinkronizalas-leallitasa

Érdemes figyelni arra, hogy eredeti (teljes) felbontással csupáncsak a meglévő (vásárlással bővíthető) tárhelykapacitáson gazdálkodhatunk korlátlan mennyiségben. Átlagos felhasználásra, mobilon, táblagépen, PC-n nézegetésre a Google által „kiváló”-nak nevezett, optimalizált minőség bőven jó. Ha azonban például minőségben nyomtatni akarjuk a képet, akkor jobb az eredetit megőrizni.

SD Maid

Amennyiben nem a számolatlanul készített fényképek emésztik fel a tárhelyet, akkor törölni kell a sohasem használt, csak a helyet foglaló alkalmazásokat.

Csak azért, mert töröltünk egy alkalmazást, még nem jelenti azt, hogy nyomtalanul eltűnt: az Android sem tökéletes. Sok app hagy maga után bejegyzéseket, naplókat és egyéb maradványokat, amelyek felesleges helyet foglalnak el, s még fékezik is a rendszert.

Általában nem jó ötlet rendszertisztogatókat, memóriakezelőket használni, mert többségük több bajt csinál, mint hasznot. A kevés kivétel egyike az SD Maid, amelyiknek már az ingyenes alapváltozata is képes elég szépen tisztogatni anélkül, hogy galibát csinálna.

Ráadásul egy – a gyáriaknál lényegesen okosabb – fájlkezelő jár vele.

SD Maid

1-Tap Cleaner

Szintén javasolható takarítóeszköz a 1-Tap Cleaner, bár célszerű eldönteni, hogy SD Maidot, vagy 1-Tap Cleanert telepítünk, egyszerre inkább ne használjuk.

Míg az SD Maid pluszmutatványa a fájlkezelő, a 1-Tap Cleaner a magánéletet is védi azzal, hogy nem csak a fölöslegessé vált fájlokat törli le, hanem többek között egyetlen érintésre eltünteti a híváslistát, valamint a keresési és böngésző előzményeket.

Kellemes szolgáltatás, hogy igény szerint kilistázza az alapértelmezett programokat (azaz, hogy például egy webcímre mutató link melyik böngészőt hívja meg), s megmutatja, hogy a gyakran memóriapazarló widgetek mennyi szuflát vesznek el a rendszertől.