Megalakult a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust előkészítő társadalmi bizottság

 

Megalakult a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust előkészítő társadalmi bizottság. A testületet, amely csütörtök este Budapesten, a Prímási Palotában tartotta alakuló ülését, Erdő Péter bíboros, prímás hívta életre, elnöke Áder János köztársasági elnök.

A bizottság tagjai mások mellett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke, Darák Péter, a Kúria elnöke, Tarlós István főpolgármester, Pintér Sándor belügyminiszter, Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár és Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke.

Erdő Péter a tanácskozás után az MTI-nek elmondta: a politikusokból, közéleti szereplőkből, tudósokból, a gazdasági élet képviselőiből és művészekből álló testület feladata lesz elősegíteni, hogy a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus az egész társadalmat megszólítsa.

Az esztergom-budapesti érsek kiemelte: fontos, hogy a hitéleti programok mellett színvonalas tudományos, művészeti, kulturális rendezvények is legyenek már a kongresszust előkészítő időszakban és az egyhetes rendezvény idején is.

“Szeretnénk megmutatni, hogy a hitünk kihat az egész életünkre, szebbé, értékesebbé teszi azt” – fogalmazott a bíboros.

Budapest, 2017. június 15. A 2020-ban rendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Társadalmi Bizottságának alakuló ülése a budavári prímási palotában 2017. június 15-én. Szemben Vizi E. Szilveszter, a Magyarország Barátai Alapítvány kuratóriumának elnöke (b), Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) alelnöke (b2), Pintér Sándor belügyminiszter (b3), Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke (b4), Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek (b5), Áder János köztársasági elnök (b6), Semjén Zsolt, nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (b7), Darák Péter, a Kúria elnöke (b8), Mádl Dalma, Mádl Ferenc néhai köztársasági elnök özvegye (b9) és Tarlós István, Budapest főpolgármestere (b10). MTI Fotó: Illyés Tibor

Budapest számára jó lehetőség lesz a kongresszus a bemutatkozásra

Erdő Péter kitért arra: a kongresszusra a világ minden pontjáról érkező hívők “vallásos lelkülettel jönnek” majd, de azért a várost is szeretnék megismerni, így Budapestnek a kongresszus jó lehetőség lesz a bemutatkozásra.

A Jézus Krisztust hirdető és ünneplő egyhetes kongresszust négyévente rendezik meg.

Budapest 2020-ban második alkalommal ad majd otthont az eseménynek. Az 1938 májusában Budapesten megtartott 34. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró, a Hősök terén bemutatott szentmiséjén félmillió hívő vett részt.

A 2020-as, 52. kongresszus helyszínét Ferenc pápa jelölte ki 2016-ban a Fülöp-szigeteki Cebuban tartott találkozón.