Újabb ügyben függesztették fel Le Pen mentelmi jogát

 

Újabb ügyben felfüggesztette Jean-Marie Le Pen francia európai parlamenti (EP-) képviselő mentelmi jogát az uniós testület strasbourgi plenáris ülése.

A javaslatról kézfeltartással szavaztak a képviselők.

Le Pen mentelmi jogának felfüggesztését a párizsi fellebbviteli bíróság főügyésze indítványozta. A képviselő a vádak szerint megkülönböztetésre, gyűlöletre vagy faji erőszakra uszító kijelentéseket tett egy rádióműsorban, ami a francia törvények értelmében bűncselekménynek minősül.

Az Európai Parlament jogi bizottsága hétfőn tett javaslatot Le Pen mentelmi jogának felfüggesztésére, rámutatva, hogy az eljárás nem függ össze a képviselői feladatok során kifejtett véleményével vagy leadott szavazatával.

A képviselő mentelmi jogát egy másik ügyben már felfüggesztette az uniós parlament tavaly októberben, miután a rasszista megjegyzései miatt korábban többször is elítélt Jean-Marie Le Pen 2014-ben nagy nyilvánosság előtt ismét antiszemitának minősített kijelentéseket tett. A jogi védettség konkrét bűncselekmény gyanúja miatt kérhető, minden újabb ügyben ismét kérelmezni kell.