Legalább hatan meghaltak a londoni tűzvészben

 

Kigyulladt egy huszonnégy emeletes lakóház London nyugati részén, mintegy kétszáz tűzoltó próbálja megfékezni a tüzet. A Grenfell Tower nevű, 1974-ben épült, 120 lakásos toronyházhoz hajnalban riasztották a tűzoltókat, akik negyven járművel és kétszáz fős egységgel vonultak a helyszínre. A tűz azonban rövid idő alatt elborította a magasházat, és kora reggelre szinte teljesen elemésztette az épületet, amelynek a második emelettől felfelé jóformán csak a betonváza maradt meg.

A Scotland Yard tájékoztatása szerint legalább hat halálos áldozata van a nyugat-londoni toronyházban hajnalban kitört tűzvésznek. A londoni rendőrség hangsúlyozta, hogy várakozása szerint az áldozatok száma növekedni fog, mivel a vizsgálat még nagyon korai szakaszban jár.

A közlemény szerint valószínűleg több napig eltart a 24 emeletes, 120 lakásos épület teljes átkutatása. Az épületet kiürítették, és a kimenekített lakók közül sokan orvosi ellátásra szorulnak – áll a Scotland Yard beszámolójában.

Dany Cotton, a londoni tűzoltóság parancsnoka közleményében “számos” halálesetről szólt, de közölte, hogy az épület mérete és bonyolult belső szerkezete miatt az áldozatok pontos számát egyelőre nem lehet megállapítani, és a hatóságok a tűz okát sem ismerik még. Hozzátette, hogy a londoni mentőszolgálat harminc sérültet szállított öt kórházba.

A tűzoltóparancsnok szerint a 24 emeletes épület mindegyik szintje égett a második emelettől felfelé. Cotton tájékoztatása szerint a helyszínen negyven tűzoltójármű és több mint kétszáz tűzoltó dolgozik. Szemtanúk beszámolói szerint sokan az égő épületben rekedtek. Többen arról számoltak be, hogy embereket láttak kiugrani a toronyházból.

A toronyépület több ponton még reggel is lángolt, de a tűzvészt jelentős részben már sikerült megfékezni. A füstoszlop azonban London egész területéről látható. A Grenfell Tower a Kensington and Chelsea kerület északnyugati határán emelkedik, nem messze a karneváljairól, kirakodóvásárairól, divatos üzleteiről világhírű Notting Hill negyedtől.

A városrészt kiszolgáló Hammersmith and City, illetve Circle metróvonalak helyi szakaszát a rendőrség lezárta, mivel ezek a vonalak ebben a negyedben a felszínen futnak, sőt egyes szakaszokon magasvasútként működnek, és az égő házból a szél izzó pernyét, törmelékeket hord a pályákra.

Mindkét irányban lezárták a kelet-nyugati irányú A40-es gyorsforgalmi utat is. Egy Twitterre felkerült videón látható, ahogy a törmelék lehullik az épületről:

A rendőrség nem közölt pontos adatokat a sérültek számáról, de az első, nem hivatalos értesülések szerint legalább harmincan megsérültek. Szemtanúk arról számoltak be, hogy többen az égő épületben rekedtek. Később a Londoni Mentőszolgálat bejelentette: 50 embert 5 különböző kórházba szállítottak.

Nick Paget-Brown, a Kensington and Chelsea kerület tanácsának vezetője a Sky News brit hírtelevíziónak szerda reggel azt mondta: a hatóságok jelenleg azt próbálják kideríteni, hogy hányan tartózkodhattak a toronyházban a tűz kitörésének pillanatában. Sadiq Khan, London polgármestere közölte, hogy folyamatos kapcsolatban áll a sürgősségi szolgálatokkal.

A környéken több befogadóközpontot létesítettek az épület körzetéből kitelepített lakók számára. A toronyházban a Kensington and Chelsea kerület tanácsának ingatlankezelő vállalata 2015-2016-ban jelentős felújítási munkákat végzett. Ez az utóbbi évek legsúlyosabb épülettüze a brit fővárosban.

A toronyházban a Kensington and Chelsea kerület tanácsának ingatlankezelő vállalata 2015-2016-ban jelentős felújítási munkákat végzett. A médiaportálokon azonban megjelent a helyi lakóközösség egy tavalyi felhívása, amely arra figyelmeztette a tulajdonosi jogokkal is bíró tanácsi ingatlankezelő céget, hogy a toronyházban annak belső szerkezete, valamint a tárolókban felgyülemlő hulladék miatt folyamatos a tűzveszély.

A lakószövetség tavalyi levele szerint 2013-ban egy hirtelen feszültségmegugrás már majdnem tüzet okozott. A kerületi tanács szerdán közölte, hogy vizsgálatot indított a tűzvész okainak kiderítésére. Ez az utóbbi évek legsúlyosabb épülettüze a brit fővárosban.