Kilenc feltételezett terrorista ellen emeltek vádat Koszovóban

 

Vádat emeltek kilenc koszovói állampolgár ellen szerdán Pristinában, mert tavaly novemberben terrortámadást terveztek az Albánia-Izrael labdarúgó-mérkőzés idejére - számolt be róla a honlapján a Koha Ditore című koszovói napilap.

A hatóságok a támadást megakadályozták, miután 19 feltételezett terroristát elfogtak, akiket azzal gyanúsítottak, hogy közük lehet az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezethez, valamint nemcsak Albániában, hanem Koszovóban is terrortámadásokat terveztek. A 19 gyanúsított közül szerdán kilenc ellen emeltek vádat.

A feltételezések szerint a férfiak helyi és nemzetközi intézmények ellen is támadásokat tervezett Koszovóban.

A pristinai ügyészség szerint a vádlottak némelyike kapcsolatban állt az IÁ egyik vezetőjével, a “balkáni mészárosként” és “kacaniki hentesként” is ismert, koszovói származású Lavdrim Muhaxherivel, akit helyi értesülések szerint a múlt héten öltek meg Szíriában. Emellett a vádlottak Muhaxheritől kapták parancsaikat, terveik között pedig a balkáni ország destabilizációja, valamint az IÁ balkáni területének kialakítása is szerepelt – közölte az ügyészség.

A pristinai belügyminisztérium adatai szerint mintegy 300 koszovói csatlakozott a korábbi években a szíriai és az iraki harcokhoz, a harctereken pedig mintegy 50 koszovói vesztette életét. Az 1,8 milliós Koszovó lakosságának több mint 95 százaléka iszlám vallású, szélsőségek azonban csak kis számban vannak jelen.