Elsöprő siker a francia választásokon: vajon a folytatás is ilyen lesz?

 

Abszolút többséget szerezhet a jövő vasárnapi második fordulóban Emmanuel Macron, miután pártja, a Köztársaság lendületben (LREM) a szavazatok 32,2 százalékával végzett az élen a nemzetgyűlési választások első fordulójában. A politológus a Kossuth Rádió 180 perc című sorában úgy fogalmazott: Macron egyértelműen olyan többséget kapott, ami azt üzeni, hogy a francia emberek eredményeket várnak.

Emmanuel Macron már a választás előtt bemutatta legnagyobb reformjait, vasárnap pedig a voksolás első fordulóját hatalmas többséggel nyerte meg.

Emmanuel Macron. EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

A számokkal nem lehet vitázni

A Köztársaság lendületben (LREM) a szavazatok 32,2 százalékával végzett az élen az első fordulóban, és ezzel az eredménnyel abszolút többséget szerezhet a jövő vasárnapi második fordulóban. A legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak 21,5, a Marine Le Pen vezette Nemzeti Front 14 százalékot kapott, a radikális baloldal 11, míg a májusig kormányzó szocialisták alig 10,2 százalékot értek el.

Igaz, a választásra jogosult mintegy 47 millió francia állampolgár alig 49 százaléka járult az urnákhoz. Az alacsony részvétel miatt a vártnál kevesebb helyen juthat be három jelölt a jövő vasárnapi második fordulóba, ami felerősítheti Macron pártjának győzelmi arányát.

Nem minden arany, ami fénylik

Soós Eszter Petronella a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában úgy fogalmazott: a választók többsége nem vett részt a választások első fordulójában, a tényleges részvétel 50 százalék alatt maradt. Azonban ez nem számít új jelenségnek, a választók száma 2002 óta dinamikusan csökken. A politológus hozzátette: a lehetőségek hiánya is csökkentette a részvételt, hiszen kormányképes alternatíva, olyan amely dinamizálni és lelkesíteni tud, azok a republikánusok lettek volna, de náluk nem volt olyan jelölt, aki jó üzenetet tudott volna megfogalmazni.

“Az LREM-ben azonban a képviselők még csak ismerkednek egymással. Macron olyan többséget kapott a franciáktól, ami egyértelműen azt üzeni, hogy eredményeket várnak” – magyarázta a politológus. ”Ez azt jelenti, a franciák azt szeretnék, hogy elkezdődjenek a reformok, és nagy kérdés, hogy milyen gyorsan fogják tudni végrehajtani, illetve milyen eredményeket hoznak azok” – részletezte Soós Eszter Petronella.

A “széplelkű amatőrök” titka

A francia parlamentben összesen 577 képviselő van, és ebből akár 450 képviselő tartozhat a kormánypárti frakcióhoz. “A nemzetgyűlési választás rendszere, 2002 óta úgy működik, hogy megerősítik az elnökválasztás eredményét. Most is ez történt, a hivatalban levő elnök megkapta a többséget a kormányzáshoz. Ez egy történelmi nagyságú többség” – mondta a politológus.

A siker titka azonban nemcsak a gyökeres reformok ígérete volt, hanem az is, hogy az ellenzék teljesen darabokra hullott. “A szocialista párt nem tudott kampányolni, a Nemzeti Frontot belső háború szedi szét, Le Pen ezt nem tudta helyreállítani. Igaz, nem rontott, de nem sikerült jó üzeneteket megfogalmazni. A republikánusok miniszterelnök-jelöltje alig tűnt fel a kampányban. Egyedül Macron tudta a saját politikáját egyben tartani” – sorolta a Soós Eszter Petronella.

Azonban az elemző felhívta a figyelmet: “ha valaki nem profi politikus, könnyen elvihetik az érzelmei. Érdekes lesz majd látni, hogy hogyan tartják össze a nemzetgyűlést. Nem a kormány lesz a problémás, hanem a széplelkű amatőrök, akik most megérkeznek a politikába, és utána szembetalálják magukat egy tüntetéssel” – fogalmazott a politológus.

Egy biztos: a franciák változást akarnak

Az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában a Franciaország-szakértő, Szűcs Anita a választások első fordulójával kapcsolatban elmondta: a jobboldal megosztott: a jobbközép elképzelései közel állnak Macronéihoz. Így a száz körüli hellyel lesz ellenzéke Macron pártjának, de kérdés, hogy az mennyire lesz erős.

A szakértő felidézte: május elején 280 körüli mandátumot jeleztek Macron pártjának, míg a mostani eredmény szerint 400-nál is több mandátumuk lehet. Szűcs Anita szerint ez az eredmény azt jelzi: a franciák azt szeretnék, hogy Macron programja megvalósuljon.