Új sétánnyal gazdagodott Budapest

 

Átadták a Dagály sétányt, hivatalos nevén Dagálysétány utcát Budapest XIII. kerületében pénteken. A több mint fél kilométer hosszú gyalogosút közvetlen összeköttetést teremt a 3-as metró Forgách utcai megállója és az újonnan épült Duna Aréna, illetve a jövőre megújuló Dagály strand között.

Az ünnepségen Tóth József, a XIII. kerület szocialista polgármestere azt mondta: a Váci út és a Népfürdő utca közötti sétány kialakítása a kerületi önkormányzat fejlesztési tervének része volt, amely harmonizált a vizes világbajnokság fő helyszínéül szolgáló Duna Arénához kötődő elképzelésekkel.

Elmondta, a kerületfejlesztési dokumentumokban a Dagály sétány kialakítása későbbi időpontban szerepelt, de azt javasolták, hogy azt hozzák előre, a Duna Aréna megépülésével párhuzamosan. A Dagály-törvénnyel ezt befogadták, és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 478 millió forint támogatást biztosított a megvalósításhoz – közölte. Kiemelte: a sétány elkészültével újabb 7 ezer négyzetméteres, a kerületben megszokott magas minőségű felülettel gazdagodott a városrész, egyben a főváros.

A Dagály sétány Budapest XIII. kerületében az avatás napján, 2017. június 9-én. A több mint fél kilométer hosszú gyalogosút összeköttetést teremt a 3-as metró Forgách utcai megállója és a vizes világbajnokság fő helyszínéül szolgáló Duna Aréna, illetve a jövőre megújuló Dagály strand között. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Az 530 méter hosszú sétányon korszerű, egyedi karakterű közterület alakult ki, amely “ökológiai és művészi tartalommal bír”. Egy kortárs közösségi terület alakult ki, amelyet tükröznek a növényzet, az anyagok és az épített elemek – mondta.

Több tucat fát ültettek a sétányon

Tóth József közölte, a sétányon több mint 60 fa, 17 hulladékgyűjtő, két ivókút, 12 kerékpártároló van, és nyilvános wifi hálózat is elérhető. A sétányon helyet kapott Gálhidy Péter képzőművész Turbinalevél című alkotása. A közterület elnevezéséről szólva úgy fogalmazott, hogy a 2033-ig szóló tervekben a terület kialakítása Dagály sétány fantázianévvel bírt. A Dagály utca 1897-ben kapta elnevezését, és egy fővárosi rendelet alapján már meglévő utcanév előtagját újólag nem lehet használni.

Elmondta azt is Tóth István, hogy a Duna Aréna és környezetének kialakítása során mintegy 4 ezer fát ültettek a XIII. kerületben.

A magyar tehetség és összefogás eredménye az elkészült munka

Fürjes Balázs, az egyes kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos azt hangsúlyozta, hogy a Duna Aréna és  környezetének létrehozása az összefogásról, a magyar tehetségről és “az adott szó megtartásáról” szól. Közölte, 2018 nyarára teljes megújul és kibővül a Dagály strand, és Európa egyik legnagyobb, legkorszerűbb fürdőkomplexumként működhet majd a Duna Arénával együtt.

Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes beszédet mond a Dagály sétány avatásán 2017. június 9-én. Mellette Tóth József, a XIII. kerület szocialista polgármestere (j) és Fürjes Balázs, az egyes kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos (b). A több mint fél kilométer hosszú gyalogosút összeköttetést teremt a 3-as metró Forgách utcai megállója és a vizes világbajnokság fő helyszínéül szolgáló Duna Aréna, illetve a jövőre megújuló Dagály strand között. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Kitért arra is, hogy magyarok tervezték és építették a Duna Arénát, amely a világbajnokság után nyitva lesz a nagyközönség előtt. Közölte, a vizes világbajnokság a magyar költségvetésnek három év alatt – 2015 és 2017 között – kevesebb mint 0,25 százalékába kerül.

A világbajnokság lehetőséget teremtett a tőle független “régi álmok megvalósítására” is – jegyezte meg Fürjes Balázs.

Pozitív a hármas együttműködés

Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes a Duna Aréna megvalósítását, a felkészülést a vizes világbajnokságra és az ehhez kapcsolódó városfejlesztési projekteket a kerület, a főváros és a kormány együttműködése nagyon pozitív példáinak nevezte. A fejlesztések összefüggésben vannak azzal a fővárosi szándékkal és céllal, hogy a közterületeket megújítsa, és a budapestieket minél közelebb vigye zöldhöz és a vízhez.

A beszédeket követően, a sétány avatásának emlékére elültették a Sportolók fáját, amellyel egyben lezárult a kerületi fapótlási program.