Alpesi mormoták születtek Szegeden

 

Alpesi mormoták születtek a Szegedi Vadasparkban, a szerencsés és türelmes látogatók már megfigyelhetik a csapat üregrendszeréből előbújó öt kölyköt.

Szegeden 2015 ősze óta gondoznak alpesi mormotákat. A tarvarjakkal közös bemutatójukban – természetes élőhelyükhöz hasonlóan – a rágcsálók kiterjedt földalatti járatrendszerben ástak, ezért a gondozók csak akkor vették észre a kölyköket, amikor már elég nagyra nőttek, hogy kimásszanak a szabadba.

Bár még elég félénkek, a szerencsésebb, vagy inkább türelmesebb látogatók megleshetik a mormotacsaládot, ahogy üregeiket óvatosan elhagyva gyűjtik a táplálékot – közölte Veprik Róbert igazgató az MTI-vel.

Tavaly egy mormotakölyök született, az volt az első alkalom, hogy Magyarországon sikerült szaporítani a mókusfélék közé tartozó rágcsálókat.

Alpesi mormoták Ausztriában. (Fotó: AFP)

Illusztráció – Alpesi mormoták Ausztriában. (Fotó: AFP)

Az alpesi mormota az európai magashegységek lakója, élőhelye a Pireneusoktól a Keleti-Kárpátokig elterjedt. Az Alpokban most is szép számmal él, a Magas-Tátrában élő alfaja azonban védelmet élvez. Romániában visszatelepítésével próbálkoznak, a jelek szerint sikerrel, csakúgy, mint a Pireneusokban. Viszonylag nagy méretű, kifejlett egyedei akár 8 kilogramm súlyúak és 70 centiméter hosszúak is lehetnek.

Szemben a medvékkel, a mormoták valódi téli álmot alszanak, szívverésük és lélegzésük teljesen lelassul, testhőmérsékletük lecsökken, a lehető legkevesebb energiát használják fel. A Szegedi Vadasparkban sincs ez másként, itt is így vészelik át a telet.

A természetben főleg az alpesi legelők növényeivel, többek között fűvel is táplálkoznak, de ezen kívül magokat és ízeltlábúakat is szívesen fogyasztanak. A kicsinyek tavasszal születnek meg, hogy legyen idejük a következő télre felnőni és elég zsírt raktározniuk.