Merkel köszönetet mondott Bulgáriának a határvédelemért

 

Köszönet és elismerés jár Bulgáriának a határai védelméért tett erőfeszítésekért - jelentette ki Angela Merkel német kancellár Berlinben a bolgár kormányfővel folytatott megbeszélése után.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnökkel tartott tájékoztatóján Angela Merkel kiemelte, hogy Bulgária nem tagja a schengeni övezetnek, mégis “nagyon határozottan” ellenőrzi a bolgár-török – uniós külső – határt és a bolgár-görög határt is.

A hivatalos látogatáson Németországban tartózkodó Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök (b) és Angela Merkel német kancellár kezet fog a berlini kancellárián tartott sajtótájékoztatójuk végén 2017. június 7-én. (MTI/EPA/Felipe Trueba)

A “harc az illegális migráció és az embercsempészek ellen állandó kihívás”, és Németország a migrációs és menekültügyi politikában “nagyon szorosan” együttműködik Bulgáriával, amely mindezt “közös európai kihívásként fogja fel” – mondta a kancellár.

“Ezért nagyon hálás vagyok a miniszterelnöknek” – mondta Angela Merkel. Hozzáfűzte: Németország támogatja, hogy Bulgária a lehető leghamarabb csatlakozhasson a schengeni övezethez.

Bojko Boriszov hangsúlyozta, hogy kormánya mindent megtesz az illegális migráció ellen, és örvendetesnek tartja, hogy partnerei ezt értékelik. Amikor az EU-tól kapott 160 millió eurós (49,6 milliárd forintot)  támogatással befejezik a Törökországgal közös határ védelmének megerősítésére indított fejlesztéseket, akkor az lesz a “legmegbízhatóbb határszakasz” – tette hozzá.

Nem tökéletes a biztonság, de megállítja a tömeges vándorlást a bolgár kerítés

A többi között videokamerákkal megerősítendő határkerítés nem teremt teljes biztonságot, de védelmet a jelent tömeges migrációval szemben – mondta a bolgár kormányfő. A 259 kilométeres határszakaszon indított fejlesztések lassú előrehaladásáról szólva kiemelte, hogy be kell tartani az uniós támogatások felhasználását szabályozó közbeszerzési előírásokat.

Bojko Boriszov megerősítette: kormányának határozott szándéka, hogy Bulgáriát bevezesse “az euró előszobája” néven is ismert ERM-2 árfolyamrendszerbe. Mint mondta, más euróövezeten kívüli uniós tagországok helyzetét tekintve “nem is állnak olyan rosszul” a szigorú feltételek teljesítésében.

Európai ügyek és a Brexit

Angela Merkel a kétsebességes Európa elképzeléséről kérdésre válaszolva kiemelte: az EU soha nem arról szólt, hogy országokat kizárjanak az együttműködés valamely formájából, így a kétsebességes Európa gondolatának is az az alapja, hogy valamennyi tagállam szabadon dönthet arról, csatlakozik-e az integráció további mélyítését jelentő kezdeményezésekhez.

A brit uniós tagság megszüntetésével (Brexit) kapcsolatban azt mondta, arra számít, hogy a brit alsóházi választások után hamar elkezdődhetnek a tárgyalások Nagy-Britannia kilépéséről.