Eurómilliókat költ az unió az illegális migránsok hazaküldésére

 

Átlagosan csaknem 2 millió forintba kerül fejenként hazajuttatni őket - ezt számolta ki az EuObserver nevű portál. Az elmúlt 2 évet vizsgálták, amiben bőven voltak kirívó esetek is. Volt, hogy Svájcból mindössze 2 migránst vittek vissza Togoba, őket viszont 13 őr kísérte. Az ő hazajutásuk, így fejenként 28 millió forintba került.

A jogszabályi környezet nem segíti a kitoloncolásokat – mondta az M1 Ma este című műsorában Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója. Túl sok jogot biztosít a kérelmezőknek, akik még az elutasítás után is fellebbezhetnek. Valamint az sokszor előfordul, hogy az eljárás során eltűnnek a menekültek, akiknek felkutatására nem áll rendelkezésre megfelelő infrastruktúra – tette hozzá.

A kiutasított migránsokat a világ különböző pontjaira kell hazautaztatni, aminek nagyon magasak a költségei. Ráadásul kíséretet kell melléjük biztosítani – mondta. Hazautaztatásukra hatalmas összegeket költenek el az adófizetők pénzéből, amely már a GDP-ben is érezhető kiadásokkal jár.

Kovács István szerint köszönő viszonyban sincs a kiutasított és kitoloncoltak száma, az érkezők számával. Azt viszont senki nem tudja megmondani, hogy az integrálásuk mekkora költségekkel járna, mivel eddig nem volt sikeres integráció. A terrorelkövetők a menekültek második-harmadik generációiból kerülnek ki, akikről azt hitték már rég integrálódtak – hangsúlyozta.

Görögország például ezer euró készpénzt ad azoknak a menekülteknek, akiknek első fokon elutasították a kérelmét, hogy önként távozzanak. Mert az országnak még így is jobban megéri anyagilag, mint minden eljárást lefolytatni és a hazaúthoz kísérőt biztosítani.

Kovács István szerint olcsóbb megoldás lenne az unión kívüli hotspotokon elbírálni a kérelmeket, emellett az európai lakosság biztonságát is jobban szavatolná.