Krisán László: a megújult BKIK a fővárosi vállalkozók érdekeit érvényesíti

 

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) új alapszabálya lehetővé teszi, hogy a gazdasági önkormányzat teljesen megújuljon, a fővárosi vállalkozások érdekeit érvényesítse, és visszaszerezze az elveszett bizalmat - mondta Krisán László, a BKIK elnöke a szervezet szerdai küldöttgyűlését követően az MTI-nek.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szerdai küldöttgyűlése nyolcvannyolc támogató és egy tartózkodás mellett fogadta el az új alapszabályt. Krisán László kifejtette: az új alapszabály kinyitja az ajtót a korábbi struktúra megváltoztatására, új szervezet létrehozására ad lehetőséget a korábbi szűk mozgástér helyett.

A vállalkozói bizalom építését szolgálja, hogy a vállalkozásoknak bebizonyítják: a kamara szolgáltat, segítséget ad a vállalkozásoknak, tehát ellenértéket nyújt az önkéntes kamarai tagságának, illetve a regisztrációt megfizető fővárosi vállalkozásoknak – mondta. A BKIK elnöke szerint a fővárosi kereskedelmi és iparkamara eddig nem mutatta be a vállalkozásoknak, így nem is tudnak róla, hogy milyen mennyiségű és minőségű ingyenes szolgáltatásokat vehetnek igénybe.

Új alapokon az intézményi kapcsolatok is

A megújulás részeként a BKIK minden olyan uniós és hazai pályázaton elindul, amellyel a vállalkozásoknak hasznos szolgáltatást tud nyújtani. A főváros és a kerület vezetésével új alapokra helyezik a kapcsolatot, és a kamara közvetíti az üzleti szféra álláspontját, véleményét a konkrét kérdésekben, segítve ezzel az adott szintű gazdasági döntéshozók munkáját – mondta Krisán László.

A BKIK elnöke úgy látja, hogy érvényt kell szerezni a gazdasági önkormányzatiságnak. Jelezte, a jogszabályalkotásba erőteljesen részt kívánnak venni már az előkészítő fázisban. Fontosnak nevezte, hogy az új alapokon működő BKIK a deregulációt, az ésszerűtlen fővárosi szabályozást javaslataival leépítse, illetve segítse az országos szinten eljáró Magyar Kereskedelmi és Iparkamara hasonló törekvéseit.

Az elnök kiemelte: nem hagyja, hogy a BKIK-ban egyéni érdekek mentén szülessenek döntések. Tiszta helyzetet kell teremteni, transzparensnek kell lenni, a szolgáltató típusú kamarát kell megvalósítani – szögezte le.

“Piaci ember vagyok, piaci sikereket akarok elérni, sikeresnek akarom látni a kamarát. Az új keretek között olyan jelentős gazdasági erő mozdul meg, amely partnerként viselkedik, amellyel együtt lehet dolgozni” – fogalmazott Krisán László. A budapesti kamara küldöttgyűlése meghosszabbította a BKIK 2016. évi mérlegének elkészítési határidejét hatvan nappal, miután a kamara leányvállalatai és a céltartalékok további könyvvizsgálata szükséges. A 2016. évi BKIK-mérleg elfogadása ősszel várható.